Dansk avlsselskab: Høj effektivitet går godt i spænd med klimaet

Danish Pig Genetics fremhævede på AgroWeb, at selskabets avlsprogram stræber efter høj effektivitet, som også matcher den gældende bæredygtighedsagenda.

Bedre effektivitet, mere robuste søer, bedre pattegrise-kvalitet og -overlevelse.

Det er det, der definerer Danish Pig Genetics avlsprogram, der skal levere et genetisk materiale, som giver det maksimale udbytte for selskabets kunder på tværs af hele værdikæden.

Mahmoud Shirali, seniorgenetiker hos Danish Pig Genetics, talte på LandbrugsMediernes AgroWeb-arrangement om selskabets avlsprogram, som blandt andet sigter efter høj effektivitet, der kan gå hånd i hånd med dagsordener som bæredygtighed og klima.

"For at imødekomme et højere niveau af bæredygtighed bør avlsprogrammer ikke kun fokusere på soproduktivitet, men også medregne samfundsmæssigt vigtige egenskaber", forklarede han og nævnte elementer som klimaaftryk, dyrevelfærd og modstandsdygtighed.

"Danish Pig Genetics' avlsprogram higer efter at sikre alle disse nøgleelementer. Vores balancerede avlsprogram bidrager til øget dyrevelfærd gennem produktion af søer, der kan håndtere varierende produktionsmiljøer samt producere et øget antal pattegrise i deres levetid", sagde han.

Det opnås ved at anvende et selektionsindeks, der ikke kun fokuserer på antallet af levendefødte grise, men på overlevelsesevnen hos pattegrisene.

Fodereffektive og modstandsdygtige grise er andre centrale punkter for Danish Pig Genetics.

"At forbedre fodereffektiviteten er ekstra fornuftigt grundet den direkte konkurrence med mennesker for spiselige energi- og proteinkilder. Derfor fokuserer vi på at producere dyr, der er bedre til at konvertere næringsstoffer til kropsressourcer og derved reducere det nødvendige input til det samme output", sagde han og fortsatte:

"Dette forbedrer ikke kun profitabiliteten i besætningen, men reducerer også den miljømæssige påvirkning af svineproduktionen".

Han kunne også fortælle, at det danske avlsselskab for tiden arbejder på områder som sædkvalitet, ensformighed i fødselsvægt, dyrevelfærd og adfærdsindikatorer.

Han fremhævede også, at Danish Genetics inddragelse af rygspæktykkelse for en specifik kropsvægt i avlsmålene.

"Der er en stærk negativ korrelation mellem rygspæktykkelse og kødprocent, og derved kan kødprocenten hos et levende dyr udregnes på baggrund af dyrets rygspæktykkelse og kropsvægt", sagde Mahmoud Shiral og oplyste, at Danish Pig Genetics i samarbejde med Danish Crown, Teknologisk Institut og Roslin Technologies har udviklet præcise ligninger til udregning af kødprocent på levende dyr, og at selskabet løbende giver avlsværdier for kødprocent til sine kunder. 

Emneord

Agroweb 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle