Dansk frugt og grønt indeholder færre pesticidrester end udenlandske varer

Danske fødevarer indeholder færre pesticidrester end tilsvarende udenlandske varer, viser ny pesticidrapport.

Når du køber dansk frugt og grønt, får du færre pesticidrester med i købet, end når du køber udenlandsk. 
Det viser den årlige pesticidrapport 2021 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

- I sammenligning med både andre EU-lande og lande uden for EU klarer dansk frugt og grønt sig som sædvanligt godt. Når det så er sagt, kan vi faktisk glæde os over, at langt de fleste varer fra ind- og udland, som vi køber i supermarkederne, overholder grænseværdier for pesticidrester i fødevarer - og hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens stikprøver omfatter 1.699 prøver af både konventionelt og økologisk dyrkede afgrøder fra ind- og udland, som bliver solgt på det danske marked. I 34 af prøverne, svarende til to procent af det samlede antal prøver, blev der fundet pesticidrester, som er vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko, eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes.

I konventionelt dyrket frugt fra hele verden blev der fundet pesticidrester i 84 procent af frugtprøverne. Til sammenligning var der restindhold i 60 procent af de danske prøver af konventionelt dyrket frugt. 

I konventionelt dyrkede grøntsager fra hele verden var der pesticidrester i 42 procent af prøverne, mens 24 procent af prøverne fra danske grøntsager indeholdt pesticidrester. 

Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 96 procent af samtlige undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt og grøntsager.

Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis du en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er din sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand:

- Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og vi reagerer konsekvent med påbud til virksomhederne om at trække varer tilbage, hvis de overskrider grænseværdierne.

Den forkerte vej i verden

Hos Økologisk Landsforening hæfter man sig ved at tallene går den forkerte vej når man ser på den globale produktion.

Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte resultater af den danske pesticidkontrol fra 2021 viser, at der er fundet pesticider i 84 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og i 42 procent alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager. For bare to år siden var de tal henholdsvis 72 procent og 34 procent, ifølge foreningen. 

- I Økologisk Landsforening stiller vi os uforstående overfor, hvorfor det fortsat er tilladt at anvende pesticider. For rapporten viser med al tydelighed, at det går den forkerte vej med brugen af pesticider i landbruget rundt om i verden. Forekomsten af disse sprøjtegifte er ganske enkelt alt for høj. De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand. Et af midlerne til at stoppe brugen af syntetiske pesticider er at sikre, at flere landmænd lægger om til økologi, siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening i en pressemeddelse udsendt af foreningen.

Hun mener, at resultaterne af rapporten understreger, hvorfor EU har fremlagt forslag til en forordning om at genoprette Europas natur inden udgangen af 2050.

- De viser(tallene.red.), hvor vigtigt det er, at det er en del af EUs Greeen Deal, at forbruget af pesticider i EU skal halveres, og at det økologiske areal skal øges til 25 procent inden udgangen af 2030. Ved at øge det økologiske areal sikrer vi et mere bæredygtigt dyrkningssystem med høj fødevaresikkerhed, hvor vi samtidig passer på vores økosystem. Økologi er en vigtig del af løsningen, siger Sybille Kyed.

/mebo

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle