Dansk granitgris er landet på ambassaden i Japan

Miss Japan og DC-formand Asger Krogsgaard var begge på pletten, da den danske ambassade i Tokyo fejrede frihandelsaftale og Danske Slagteriers gave-gris med stor reception.

Der er landet en tung gave i Japan.

Danske Slagterier har fået produceret en noget vægtig gave på hele 400 kilo til den danske ambassade.

Og med til fejringen var flere fornemme gæster: En kvartdansk ’miss’, en japansk minister, og 75 danske og japanske honoratiores var i sidste uge blandt receptions-gæsterne på den danske ambassade i Tokyo.

Her havde ambassadør, Freddy Svane, sat alle sejl til for at fejre de gode handelsrelationer mellem Danmark og Japan og frihandelsaftalen mellem EU og Japan.

Festens anledning og midtpunkt - og det synlige symbol på frihandelsaftalens danske del - var en flere hundrede kilo tunge granitgris fra Ringkøbing, som Danske Slagterier har skænket ambassaden i anerkendelse af det store arbejde, den har gjort for at få aftalen på plads.

"Det er med garanti både den tungeste og den dyreste gris, vi nogensinde har sendt til Japan", fortæller idémanden bag den utraditionelle gave, Asger Krogsgaard, formand for Danish Crown.

Kvartdansk Miss Japan

Ved en tilfældighed kom der ekstra glans over grisen og receptionen, da selveste miss Japan deltog ved festligheden, da hun alligevel var på visit på ambassaden.

"Hendes bedstemor var dansk, og hun er altså selv 25 pct. dansk, så ambassadøren øjnede straks en mulighed for at invitere hende med til receptionen", forklarer Asger Krogsgaard.

Men ikke nok med, at Miss Japan er kvart dansk - hun er også ’i familie’ med Den lille Havfrue.

I alt fald i den forstand, at hendes bedstemor har siddet model for kunsteren og billedhuggeren Edvard Eriksen, der skabte den verdensberømte skulptur.

Asger Krogsgård talte selv med den japanske skønhed og ærgrer sig i bakspejlet kun over, at han ikke fik arrrangeret et billede af Miss’en i havfruestilling i en kombination med granitgrisen.

"Jeg skulle selvfølgelig have haft et billede, hvor hun sad på stengrisen, så vi kunne have haft symbolikken helt tilbage til Den lille Havfrue i Danmark, Men hun tog sig i alt fald godt ud. Og specielt sammen med grisen", mener Asger Krogsgaard.

Symbol på aftale

Den vægtige gave skal nu stå foran ambassaden som et synligt symbol på frihandelsaftalen og dansk Japan-eksports hovedartikel: svinekød.

Frihandelsaftalen mellem EU og Japan trådte i kraft 1. februar i år og Asger Krogsgaard har personligt været med i forhandlingerne om frihandeslaftalen, som er af stor betydning ikke mindst for danske svineproducenter.

Faktaboks

Fakta om frihandelsaftale:
  • Forhandlingerne mellem EU og Japan har stået på siden 2012, og i sommeren 2018 nåede landene en politisk aftale.
  • Aftalen mellem EU og Japan trådte i kraft 1. februar i år
  • For europæiske og dermed danske landbrugsprodukter betyder det store eksportmuligheder.
  • Bl.a. er de japanske toldsatser på EU’s landbrugseksport bortfaldet og en række andre handelsbarrierer er blevet fjernet.
  • Japan er verdens næststørste importør af grisekød og Danmark er den tredjestørste leverandør til det japanske marked
  • Handelsaftalen mellem EU og Japan giver potentiale for at øge den danske eksport af fødevarer til Japan markant
  • Ifølge modelberegninger kan eksporten af grise- og fjerkrækød samt forarbejdede kødvarer stige med næsten 90 pct. på 10-15 års sigt.
  • Dansk landbrug eksporterede allerede før aftalen for 5,5 milliarder kroner om året til Japan i form af svinekød, mejerivarer, fisk, skaldyr og enzymer. .

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle