Dansk Jersey gør op med akilleshæl:Aflivning af tyrekalve skal udfases

Aflivning af op mod 20.000 jerseytyrekalve om året skal stoppes. Raceforening spiller flere løsningsmuligheder på banen, så erhvervet kan vise initiativ, før politikerne griber ind.

Inden for en overskuelig tidsperiode skal systematisk aflivning af spæde jerseytyrekalve være fortid. Det er en akilleshæl for racen, og vi skal selv gøre noget nu, før politikerne griber ind.

Sådan lød det centrale budskab fra Bent Olesen, formand for Dansk Jersey, på raceforeningens årsmøde i Blokhus.

Sammen med den øvrige bestyrelse og bestyrelsen for L&F, Kvæg, arbejder han på at udforme en brancheanbefaling, som skal gøre op med aflivning af op mod 20.000 jerseytyrekalve hvert år.

»Vi tager teten på området nu og går selv ud med et initiativ for at undgå lovindgreb. Det er et følsomt emne, og ingen er glade for at aflive nyfødte kalve«, slår Bent Olesen fast.

Han peger på, at et muligt dyrevelfærdsmærke for mælkeprodukter vil straffe jerseyracen for aflivningerne.

»Derfor skal det stoppes, og jeg tror, at branchen har godt af, at der bliver sat en dato på, så processerne for at undgå aflivninger speedes op«, mener Bent Olesen.

Anden sæd

De to oplagte alternativer for at undgå aflivning er brug af kønssorteret sæd, hvor størsteparten af de fødte kalve er kvier, eller brug af kødkvægssæd, hvor indslaget af kødkvæg øger mulighederne for kødproduktion på de fødte tyrekalve. Metoderne kan også kombineres, hvilket mange allerede gør.

»Men der skal mere fart på. Fra raceforeningens side arbejder vi på, at alle jerseytyre kan producere kønssorteret sæd, ligesom vi også søger muligheder for afsætning af kød fra jersey og krydsninger med jersey«, fortæller Bent Olesen.

Dansk Jersey har modtaget 500.000 kroner fra miljøstyrelsens ’madspildspulje’ for projektet ’fra kalvedød til kalvekød’, og i fredags indsendte foreningen en ansøgning om tilskud fra GUDP for projektet GoBeef.

Heri vil man udvikle et produktionskoncept for krydsninger født af jerseymødre og kødkvægsfædre af racerne hereford eller angus.

»Idéen er at producere rødt oksekød med intramuskulært fedt fra ældre dyr, dvs. kvier og stude på to år. GoBeef er et forsøg på at vinde markedsandele fra andre produktioner af rødt kød«, forklarer Pernille Hougaard Jensen, sekretær for Dansk Jersey.

Faktaboks

Færre kalve aflives

  • I de seneste fire år er antallet af aflivede jerseytyrekalve faldet fra 30.000 til 23.000 stk. årligt.
  • Økonomi: Jerseytyre vokser langsomt og er derfor ikke tilstrækkeligt attraktive til slagtekalveproduktion.
  • Mejerier: Leverandører til Naturmælk og Thise Mejeri er allerede forbudt at aflive kalve ved fødslen. 1. januar 2019 træder et generelt brancheforbud mod aflivning af spædkalve i økologiske besætninger i kraft.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.