Dansk landbrug har kurs mod det største overskud i nyere tid

Ikke mindst mælkeproducenterne har et formidabelt godt år, viser ny analyse.

2022 tegner til at blive et af de bedste år for dansk landbrug rent økonomisk.

For landbruget har kurs mod det største overskud i nyere tid

Det viser analysen "Landbrugets Økonomi 2022" fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, som offentliggøres i dag. 

Det skriver erhvervsmediet Finans.

Landbrugets samlede overskud efter renteudgifter ventes i 2022 at blive 13,2 mia. kr., hvilket på de yderste decimaler akkurat overgår rekorden fra 2020.

Ikke mindst mælkeproducenterne har haft et formidabelt godt år med det største overskud nogensinde.   De ventes at kunne bogføre et rekordstort driftsoverskud på i gennemsnit 4,5 mio. kr. før ejerløn.

Til Finans siger Jens-Martin Roikjer Bramsen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, at det ikke mindst er rekordhøje mælkepriser, som er årsagen til det gode resultat. 
Samtidig er omkostningerne kun steget begrænset fordi mælkeproducenterne er selvforsynende med foder. 

Overskuddet er dog ikke abnormt højt. 

- Faktisk sikrer rekordoverskuddet blot, at mælkeproducenterne for første gang i umindelige tider får et afkast, som er acceptabelt set i lyset af deres gæld og den risiko, de løber, siger Jens-Martin Roikjer Bramsen til Finans.

Ifølge rapporten ventes griseproducenternes overskud før ejerløn i år at styrtdykke til i gennemsnit knap 400.000 kr. De tre foregående år har resultatet i gennemsnit været 2,5 mio. kr.

Mens 2022 samlet set var et godt år for landbruget, så truer en rentebombe derimod i 2023.

Beregningerne viser, at renteudgifterne vil eksplodere til 11,3 milliarder kroner næste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle