Dansk landmand i EU: Økologi risikerer at blive helt undermineret

Plan om at 25 procent økologisk landbrug, kan gøre det urentabelt at være økolog.

Rygterne svirrer om indholdet af den såkaldte Biodiversitets-plan, som EU Kommissionen ventes at præsentere i formiddag sammen med den såkaldte ’Farm to fork’-plan.

Tilsammen skal de to planer danne grundlaget for den retning,EUs landbrug skal tage de nærmeste år.

Taler rygterne sandt om den såkaldte Biodiversitets-plan EU Kommissionen ventes at præsentere i formiddag sammen med den såkaldte ’Farm to fork’-plan, vil Kommissionen kræve, at 25 procent af landbrugsarealet skal være økologisk i 2030.

Det svarer til lidt mere end en tre-dobling i forhold til de 7,5 procent af EUs landbrugsareal, der i 2018 var økologisk. 

Økonomien kan forsvinde

Den plan frygter Asger Christensen, der er medlem af Europa Parlamentet (V) og sidder i landbrugsudvalget for den politiske gruppe Renew Europa.

Han mener, at forslaget kan komme til helt at underminere den økologiske landbrugssektor, hvis ikke efterspørgslen på økovarer stiger tilsvarende.

”Prisen på økologiske varer er allerede lav i dag, og i værste tilfælde kan ønsket om 25 procent økologi hive prisen på økologiske varer så langt ned, at det ikke længere er profitabelt for landmænd at producere økologiske fødevarer”, siger Asger Christensen. 

kræver mere jord

Samtidig peger han på, at rygterne, om at øko-arealet skal stige til 25 procent, ikke nødvendigvis er den mest effektive måde at reducere udledningen af klimagas fra landbruget, fordi det vil kræve mere jord til at producere den samme mængde fødevarer.

Det kan efter hans vurdering også sætte fødevaresikkerheden under pres, medmindre borgerne i EU ændrer madvaner.

”Derfor er det vigtigt at sikre, at EUs strategi for biodiversitet hænger sammen med både EUs Green Deal og EUs klimalov”, siger Asger Christensen.

Relaterede

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle