Dansk mælk har verdens næstlaveste CO2-aftryk

Nye tal fra organisationen IFCN placerer Danmark som nr. to i det globale klimaregnskab for mælkeproduktion.

Danske kvægbrugere er rigtig gode til at producere mælk med lavt klimaaftryk sammenlignet med kvægbrug i andre lande. Det fremgår af en ny sammenligning fra IFCN, International Farm Comparison Network. Det skriver kvægnyt.

IFCN har udviklet en model, som gør det muligt at sammenligne mælkeproducenter på tværs af landegrænser. Analysen regner alle bidrag med, indtil mælken afhentes ved stalddøren

CO2-aftrykket ud fra en såkaldt ’partiel Life Cycle Analysis’ (LCA).

Ifølge analysen har kun Schweiz lavere CO2-aftryk pr. kg mælk end Danmark, men forskellen er ikke stor. Irsk og hollandsk mælk har højere CO2-aftryk end dansk, men her er forskellen heller ikke stor. Alle disse lande har et CO2-aftryk på cirka 100 kg CO2-ækvivalenter pr. 100 kg mælk .

I nogle lande har mælkeproduktionen et væsentligt højere CO2-aftryk. Det hænger sammen med, at ydelsen er lav og effektiviteten dermed ikke er særlig høj. I Indien, hvor husstandene ofte har en enkelt ko eller to, som har en ydelse på 2.500 kg EKM er CO2-aftryk på mælk omkring 300 kg CO2-ækvivalenter, hvilket er tre gange så højt som Danmarks.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle