Dansk megafarm i Kina sætter svin ind igen

Udvalgt til weekend: 1.000 avlssvin flyves fra England til Scandinavian Farms.

Lyden af gryntende grise fylder snart igen de mange stalde på det danskejede landbrug Scandinavian Farms Pig Industries A/S, SFPI, i Kina.

Om to måneder letter de to første fly med svin fra England med kurs mod den kinesiske lufthavn i Xuzhou. Fire måneder senere følger endnu et fly.

I alt flyves 1.000 polte og 50 orner ud på danskerfarmene ved det Østkinesiske Hav mellem Beijing og Shanghai.

Søerne og ornerne skal levere svin til en besætning på 3.000 avlssøer, 10.000 produktionssøer og en produktion på 350.000 slagtesvin og 25.000 polte årligt, som ejerne nu vil bygge op, efter alle svinene blev slagtet sidste år.

"Vi har nøje vurderet situationen herude og selvfølgelig haft særligt fokus på risikoen for at få afrikansk svinepest. Efter grundige overvejelser og kontakt med myndighederne har vi besluttet at bygge besætningen op igen", siger direktør Jørgen Lindberg, SFPI.

Når de mange tusind svin i staldene blev slagtet i starten af sidste år, skyldtes det, at en ondartet version af prrs havde ramt farmen. Ejerne vurderede, at den sikreste løsning var at tømme alle staldene, gøre grundigt rent og desinficere alle bygninger.

Skærpet biosikkerhed

Jørgen Lindberg kan næsten ikke vente på, at svinene fra England lander i den lokale lufthavn.

"I perioden med tomme stalde har vi brugt kræfter på at gøre rent og skærpe biosikkerheden. I de ældste stalde har vi opgraderet med nyt inventar, betongulve og badefaciliteter".

"Nu glæder jeg mig til, de nye svin ankommer. Det har været mærkeligt at gå rundt herude i de mange tomme stalde, når jeg ellers har haft min gang mellem grise hver dag i de foregående 34 år", siger Jørgen Lindberg.

De nye avlssvin skal i karantæne i en lejet fabrikshal, som indrettes simpelt og med dybstrøelse. Der skal dyrene gå i 45 dage, før de må fragtes det sidste stykke til SFPIs stalde.

"De kinesiske myndigheder kræver, at importerede svin skal i karantæne i stalde, hvor der ikke har været svin før, og som højst ligger 200 km fra den lufthavn, de lander i. Efter flere opmålinger er man kommet frem til, at vores karantænestalde ligger lige netop 199,86 km fra lufthavnen".

"Før vi må bruge staldene, skal de godkendes af fire instanser. Vi mangler stadig at få grønt lys fra den sidste instans, men vi regner med at få det snart", siger Jørgen Lindberg.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle