Dansk osteklassiker vækker vrede i udlandet

Havarti-osten er blevet beskyttet af EU, og må nu kun kaldes Havarti, hvis den er fremstillet i Danmark. Det brokker udlandet sig over, da kun halvdelen af verdens produktion af flødeosten foregår i Danmark.

Sidst var det feta-ost, som ikke længere måtte kaldes dét, medmindre det var produceret i Grækenland. I Danmark skulle det nu hedde salatost.

Nu er turen kommet til en dansk ost, nemlig Havarti-osten, som tidligere på måneden er blevet tildelt EU’s såkaldte BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse red.).

Det betyder, at osten fremover skal være fremstillet i Danmark efter bestemte retningslinjer, for at måtte blive kaldt en Havarti. Det skriver Mejeri.dk.

I dag produceres osten også i en række andre lande såsom Spanien, Tyskland, Canada og USA, der indtil nu også har kunne markedsføre osten under navnet Havarti. Det er dog snart slut.

”Arla har gennem mange år haft en relativ stor eksport af Havarti-ost – særligt til Nordtyskland og Spanien – og med den nye BGB-godkendelse får vi et værktøj mere at arbejde med på eksportmarkederne. Det vil på sigt blive en klar fordel for os rent kommercielt,” forklarer Senior Product Manager Niels Østergaard, Arla Foods til mejeri.dk. Han tilføjer, at Havartiens nye status også har betydning på hjemmemarkedet.

”Fremover kan tyske eller polske producenter ikke afsætte ost under Havarti-navnet i de danske butikker. Det er også værd at tage med,” siger han.

Osten er blevet fremstillet i Danmark siden 1921.

Udenlandsk utilfredshed 

EU's dom vækker dog utilfredshed i udlandet, der producerer størstedelen af Havarti-ost.

Fødevareorganisationer i USA, Canada, Australien, New Zealand, Argentina og Uruguay har derfor sendt en klage til EU. Det skriver tv2.dk.

De mener ikke, at det er nok at osten er opfundet i Danmark, og beskylder EU for at misbruge BGB-mærket til skjult protektionisme og økonomisk gevinst.

Faktaboks

  • Havarti er en såkaldt fisket ost, hvilket henviser til en fremstillingsmetode, hvor ostemassen (koaglet) fyldes i forme og efterfølgende smelter sammen. Man kan genkende osten på de mange uregelmæssigt formede huller af størrelse som ris, jævnt fordelt i osten. Havarti har en karakteristisk mild og syrlige smag, aromatisk og med en diskret fylde. Den er blød, men stadig skærbar.
  • Osten er blevet fremstillet i Danmark siden 1921, og i dag producerer landets mejerier sammenlagt omkring 17 mio. kg Havarti om året.

Kilde: Mejeri.dk 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle