Dansk projekt får millioner til at forbedre kyllingeproduktion

Slagtekyllinger skal overvåges bedre via maskiner, er tanken bag nyt projekt hos dansk virksomhed.

En amerikansk fonds-donation på 3,5 mio. danske kroner skal nu hjælpe den danske virksomhed Scio+ til at udvikle ny teknologi til at overvåge dyrevelfærd hos slagtekyllinger.

Det oplyser Scio+, der er et datterselskab under den kendte ventilationsvirksomhed Skov.

Målet med projektet er sammen med partnere at udvikle kamerateknologi og maskinlæring, så man kan overvåge og dokumentere dyrevelfærden i realtid. I alt er budgettet for forskningsprojektet på over 40 mio. kr.

To kyllinge-produktioner blandt HKScans leverandører, samt to amerikanske farme bliver udvalgt til at være testfarme på projektet og får opsat kameraer som en del af forskningen.

Kan betyde højere indtjening

Scio+ blev stiftet for få år siden af ventilationsvirksomheden Skov fra Glyngøre - med det formål netop at udvikle metoder til at anvende big data i landbrugsproduktion. Skovs værktøjer til klima-styring genererer nemlig store mængder af målinger og data, som planen er at anvende til at optimere produktionen med.

Scio+'s direktør Lasse Lorenzen fortæller, at man blandt andet vil udvikle værktøjer, der kan måle kyllingernes gang-egenskaber, niveauer af bevægelse og aktivitet samt naturlige adfærd.

"Tidlig indgriben og muligheden for at kunne forudsige hvornår og hvorfor, der opstår problemer i produktionen, vil hjælpe med at reducere dødeligheden og potentielt mindske brugen af antibiotika", udtaler Lasse Lorenzen.

Målet er ud over at forbedre dyrevelfærden også at forbedre økonomien hos landmanden.

"I slagtekyllingeproduktion kan selv små forbedringer have stor økonomisk konsekvens på grund af produktionens størrelse og intensitet. Et gennemsnitligt fald i dødelighed sent i produktionsforløbet på 0,2 procentpoint og en reduktion i kasserede kyllinger på 0,3 procentpoint vil hurtigt give store indtjeningsforbedringer", konkluderer Tomas Norton, der er lektor på belgiske Ku Leuven, der også er projektpartner.

Donationen er givet som led i et stort projekt kaldet 'Smart Broiler' af organisationen Foundation for Food and Agriculture Research samt McDonalds. I alt seks virksomheder har fået penge i den første fase af projektet, hvor der i alt skal uddeles knap 28 mio. kr. i tilskud.

Ud over Scio+ er også Aarhus Universitet, belgiske KU Leuven og Purdue University partnere på projektet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle