Dansk raps har højere klimaaftryk end naboernes - kan presse afsætningen i 2022

Dansk raps har et højere klimaaftryk end eksempelvis svensk og tysk raps. Det kan presse priserne eller betyde manglende afsætning fra 2022, forudser rådgiver.

Fra 2022 vil olieselskaberne måske have en større interesse i at kigge mod vores nabolande, når det handler om indkøb af raps til biobrændstof.

For ifølge en rapport fra Aarhus Universitet, der er indrapporteret til EU, er den danske raps beregnet til at have et noget højere klimaaftryk end eksempelvis Sverige. Hvor den danske raps har et aftryk på omkring 2100 kg CO2-ækvivalenter pr. hektar, har den svenske et aftryk på 1500 kg CO2-ækvivalenter pr. hektar.

Det skriver Effektivt Landbrug, der har talt med den selvstændige rådgiver fra Kappel Agrocon, Dorthe Kappel. Hun mener, at det noget højere klimaaftryk kan få nogle til at vælge dansk raps fra.

"Danmark har nemlig selv udregnet at have et højere klimaftryk fra dansk rapsproduktion end for eksempel vores nabolande Sverige og Tyskland har for deres rapsproduktion. Hvilket man kan undre sig over, når det stort set er ens dyrknings- og klimaforhold. Det vil komme helt konkret til at påvirke den danske raps konkurrenceevne, da olieselskaberne vil prioritere at købe biobrændstof med lavt klimaaftryk", siger hun til mediet.

Over 60 procent af det danske biobrændstof er i dag baseret på raps.

Artiklen er rettet 24. marts kl. 10.45 idet Dorthe Kappel er selvstændig med Kappel AgroCon og ikke fra Agrocom. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle