Danske ægproducenter er gode til at holde salmonella fra døren

Ni ud af ti ægproducenter går anmærkningsfri ud af kontrol fra Fødevarestyrelsen.

I november blev 18 danskere smittet med salmonella efter de havde spist danske æg fra en smittet besætning.

SSI kaldte udbruddet "højst usædvanligt", da det seneste udbrud fandt sted i 2014, og Danmark generelt er kendt for stor fødevaresikkerhed og et omfattende kontrolprogram for salmonella. 

En kontrolrunde som Fødevarestyrelsen gennemførte hos en række ægproducenter sidste år viser da også, at ni ud af ti ægproducenter har styr på de procedurer, der skal holde danske æg salmonellafri. 

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ud af 47 kontrolbesøg blev de 43 gennemført uden sanktioner - det er en regelefterlevelse på 91,5 procent, skriver styrelsen.

Danmark har siden 2012 haft særstatus i EU for salmonella i æg, hvilket betyder at danske ægproducenter kan markedsføre deres æg som salmonellafri i hele EU.

Brud på mere end én regel 

Blandt de besætninger, hvor Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser af reglerne, var der til gengæld brud på mere end én regel.

Der var blandt andet tale om utilstrækkelig sikring mod skadedyr og manglende orden og vedligehold, der gør det svært at holde staldområderne rent.

- Det er utrolig vigtigt, at producenterne lever op til reglerne – dels af hensyn til forbrugersikkerheden, dels for at fastholde særstatus. For der skal ikke så mange smittede hønsebesætninger til, før den danske særstatus i EU og dermed konkurrencefordel kommer i fare. Derfor der det nødvendigt, at alle ægproducenterne hele tiden er på mærkerne, påpeger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle