Danske forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

Forskere på DTU er gået i gang med at lave en bæredygtig vegansk yoghurt, der udnytter spildprodukter fra fødevareindustrien.

Forskerne fra DTU er gået sammen med virksomhederne Carlsberg, Naturli’ og Novozymes for at fremstille den bæredygtige og veganske yoghurt.

Den nye yoghurt indeholder kun tre ingredienser: Sojadrik, mælkesyrebakterier og forskernes hemmelige våben - mask, der er et fiberholdigt restprodukt fra ølbrygning, skriver Videnskab.dk. Masken i forskernes yoghurt er fra pilsner-øl.

"Mask har et højt protein- og fiberindhold, og den indeholder fermenterbare sukre, som vi kan bruge til at lave vegansk yoghurt. Det blander vi så med sojadrik. Formålet er at lave en bæredygtig fødevare, der består af produkter, der ellers ville gå til spilde", fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.

Syrligheden og tykkelsen er meget lig yoghurt, som man kender den, men smagen er anderledes, skriver Videnskab.dk.

"Den smager lidt mere af korn. Kernerne i masken, der er lidt øllebrøds-agtig, kan godt smages. Vi har haft besøg af personer, der syntes, den smagte godt, og andre, der ikke var så meget til den her korn-smag. Det er jo ikke en smag, vi typisk forbinder med yoghurt", siger Claus Heiner Bang-Berthelsen, der påpeger at forskerholdet kan vælge at tilsætte kaffe- eller kakaosmag.

Den nye yoghurt adskiller sig ved, at forskerne bruger en særlig mælkesyrebakterie, der kan syrne soja og mask på den helt rigtige måde, så forskerne ikke behøver tilsætte fortykningsmidler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle