Danske Halmleverandører: Indgå kun etårige aftaler

Flerårige kontrakter uden prisregulering stiller leverandørerne dårligt på grund af den nuværende inflation og usikkerhed om reduktionsmål, lyder det fra foreningen.

Danske Halmleverandører opfordrer sine medlemmer til, at man i år udelukkende indgår etårige kontrakter.

Baggrunden for dette er dels stigende energipriser, men også usikkerheden om hvilke klimaomkostninger, der er på vej for landbruget.

”Vi er som eneste branche nu underlagt bindende reduktionsmål inden 2030 og Statsministeren har i nytårstalen fortalt at klimaafgift vedtages i år – hvad kommer det til at betyde for produktionen af halm og hvornår?” skriver Danske Halmleverandører i en pressemeddelelse.

Foreningen peger på, at værkerne har indført an klausul om, at de kan nøjes med at tage 75 procent af kontraktmængden i et år og overføre de 25 procent til efterfølgende år.

”Det lyder jo som en fornuftig plan, men det betyder, at man med 0 i regulering på prisen kan risikere at have samme pris på halmen i mere end halvandet år på etårige kontrakter og længere på tre- og femårige kontrakter. Og husk det vil være til helt samme afregning som 1. august 2022 og frem til for eksempel 2027”, skriver Danske Halmleverandører.

Foreningen mener, at når værkerne fortsat benytter kontrakter uden den mindste form for prisregulering, hverken på et-, tre- eller femårige kontrakter, er det helt modsat kontrakter, som kendes andre steder i landbruget. Kontrakterne lægger al risiko for prisændringer over på halmproducenten.

”Det mener vi ikke er rimeligt, og det stiller halmproducenten dårligt i tider som dem vi har nu. Hvem kunne for tre år siden, have indregnet så store øgede omkostninger til gødning og brændstof, som vi har set det seneste år”, skriver Danske Halmleverandører.

Østlige Øers Halmleverandørforening og Danske Halmleverandører har den 10. januar holdt møde med værkerne for at drøfte justeringer i kontraktforholdet.

”Der er en god dialog, men det ser ikke ud til, at der er villighed til at få det med i denne omgang. Vi kunne ønske, at værkerne en anden gang tager fat i den lokale leverandørforening, inden der laves justeringer i kontrakterne”, skriver Danske Halmleverandører.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle