Danske mælkeproducenter klarer konkurrencen

Selv om danske mælkeproducenter har høje omkostninger og verdensrekord i gæld, står de godt rustet til den internationale konkurrence.

Danmark er et af de lande, hvor det er suverænt dyrest at producere en liter mælk. Det viser en undersøgelse lavet af Michael Friis Pedersen og Ane Mette Arve, Landscentret, omtalt i pjecen Produktionsøkonomi Kvæg 2007.

På linje med lande som Sverige, Tyskland og Holland koster det godt to kr. at producere en liter mælk i Danmark, mens for eksempel landmænd i Hviderusland og Pakistan kan gøre det for det halve.

Alligevel er danske mælkeproducenter godt rustet til at tage konkurrencen op med udenlandske producenter.

Europas mælkebælte

Danmark ligger nemlig i et bælte på tværs gennem Europa fra Irland og Sydengland i vest over Holland og Nordtyskland til Polen og Ukraine i øst med stor konkurrenceevne, hvor man vil fortsætte med at producere mælk.

Andre vesteuropæiske lande har ikke samme konkurrenceevne, men vil fortsætte en mælkeproduktion til stærke lokale markeder.

Danske og hollandske mælkeproducenter udnytter desuden hele kvoten og lidt til, og de udviser en langt større vilje til at producere mælk end de øvrige i mælkebæltet. Den vilje har været en af de markante faktorer bag strukturudviklingen og investeringerne i den danske mælkeproduktion.

Selv om for eksempel Sverige har gode forudsætninger, er der ikke den samme vilje.

I Danmark er der også en god sammenhæng mellem mælkeproducenter, mejerier og rådgivningstjenesten, og vi har et velfungerende realkreditsystem.

Danmark godt med

Det fleksible danske mælkekvotesystem giver desuden gode muligheder for en dynamisk udvikling, mens det at omsætte mælkekvoterne i andre europæiske lande er forbundet med en række restriktioner.

Også på miljøområdet er vi godt med. I Danmark har vi forlængst implementeret nitratdirektivet, mens andre europæiske mælkeproducenter står over for massive investeringer for at leve op til kravene.

Danske mælkeproducenter har altså en række konkurrencemæssige fordele i forhold til andre europæiske mælkeproducenter, der gør dem godt rustet til den fortsatte internationale konkurrence.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle