Danske mejerier: Corona koster - men vi hælder ikke mælk ud

Flere danske mejerier mærker også corona-krisen, der betyder lavere omsætning af nogle produkter. Indtil nu har al mælk dog kunne bruges og intet er hældt ud.

I USA, Canada og nu også i Storbritannien er landmænd blevet bedt om at hælde mælken ud, fordi mejerierne pga. corona-krisen ikke kan forarbejde og sælge producenternes mælk.

Så grelt ser det dog ikke ud herhjemme endnu, det melder flere danske mejerier, der dog mister omsætning og er pressede på kapaciteten og opbevaringen af mælk og mælkeprodukter.

"Gud forbyde at det skulle ske, det ville være en katastrofe, hvis vi skulle hælde mælk ud, og det har heldigvis ikke været tilfældet", siger direktør Leif Friss Jørgensen fra Naturmælk.

Naturmælk producerer blandt andet skolemælk og små yoghurt-portioner til fly og andre produkter til catering, restauranter og kantiner. Med forsamlingsforbuddet forsvandt en stor del af mejeriets afsætningskanaler, men mejeridirektøren har indtil nu kunne finde andre købere af de 44 tilknyttede landmænds mælk.

"Vi er gået ned i omsætning, men vi har foreløbig kunne finde alternativ afsætning af mælken og har solgt mælken hver dag", fortæller Leif Friss Jørgensen.

Mælken er blandt andet solgt til andre mejerier. Hvor stor en procentdel, Naturmælk leverer til catering, restauranter og kantiner, ønsker han ikke at sætte tal på.

Oste-lager er fyldt op om 14 dage

Hos St. Clemes Bornholms Andelsmejeri modtager de også fortsat mælk hver dag, og det har efterhånden fyldt ostelageret godt op.

På Bornholm producerer de oste, hvoraf 96 procent eksporteres til resten af verden. Eksporten er dog gået i stå, ligesom en del af aftagere i foodservice er det, og det har sendt en del ekstra ost på køl.

"Frem til påske har vi ikke været så påvirket. Det er klart, det får økonomiske konsekvenser, men vi ved ikke hvor meget endnu. Vi har store lagre sendt ud og liggende klar, til når det hele (grænser og restautranter eks. red.) åbner op igen", siger direktør Per Olesen.

"Vi kan blive ved med at fylde på lager 1 - 2 uger efter påske, men det salg, der ville have ligget nu og her kommer ikke igen. Folk spiser ikke mere ost bagefter", siger Per Olesen.

Mens andre mejerier kan lave tørmælk og mælkepulver, har de på Bornholm osteri.

"Vi laver især produkter til færdigretter i USA lige nu. Det er en væsentlig dårligere pris, men vi skal af med mælken, så vi skal forarbejde den".

Heller ikke Arla har måtte smide mælk ud som følge af corona-virussen, melder Arla tirsdag. For at følge med danskernes ændrede forbrugsvaner flytter man dagligt rundt på mælkemængderne, for at lave de produkter, der er størst efterspørgsmål på.

Ikke stor hjælp i hjælpepakke 

I sidste uge blev der også åbnet op for at gartnerier og mejerier kunne få kompensation for faste udgifter og tabt varelager, eksempelvis hvis blomsterhandlere må smide blosmter ud og mejerier må smide korttidsholdbare produkter ud.

Ingen af de tre mejerier har dog kigget på hjælpepakken endnu.

"Vi har ikke haft muligheden for at udnytte de nuværende hjælpepakker, som de for nuværende er sat sammen, men vi håber, der kommer noget, vi kan bruge", siger Leif Friss Jørgensen og henviser til at virksomheder eksempelvis skal have et fald i omsætningen på 40-60 procent få 25 procent i kompensation af faste udgifter.

"Nogle vil gå voldsomt ned i omsætning, men jeg tror heldigvis ikke, at nogen danske mejerier vil gå 40 procent ned i omsætning. Derfor kan jeg ikke rigtig se, at vi har nogen hjælp af pakken, som den er fomuleret nu".

Heller ikke Arla eller Bornholms Andelsmejeri har gjort brug af hjælpepakken.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle