Danske minkavlere: Fornuftigt at teste 120 minkfarme for corona

Fødevarestyrelsen vil teste 120 minkfarme over hele landet for at få overblik over udbredelsen af smitten med corona. Samtidig anbefaler Danske Minkavlere, at man holder hund og kat væk fra minkene.

Det er ganske fornuftigt at Fødevarestyrelsen vil teste i alt 120 minkbesætninger for coronasmitte.

Det melder Danske Minkavlere, efter Fødevarestyrelsen lørdag offentliggjorde at nu var to minkfarme i Nordjylland testet positiv for virussen.

Stikprøvekontrollen skal til for at få et klart billede af udbredelsen af corona i mink i Danmark, og derfor vil Fødevarestyrelsen i denne uge screene for corona ved at udtage prøver fra mink på 120 minkgårde fordelt over hele landet.

"Jeg synes, det er et godt initiativ, at man ligesom får et overblik over, hvordan situationen ser ud. De vil ikke kun screene i Nordjylland, men i hele landet, så det vil forhåbentlig give os et billede af, hvor udbredt det er", siger John Elling, formand for Nordjyllands pelsdyravlerforening, der endnu ikke ved, hvor mange nordjyske besætninger, der skal testes.

Meldingen er den samme fra Danske Minkavlere:

"Danske Minkavlere støtter fuldt ud myndighedernes initiativer og har aktivt formidlet anvisninger og information om bl.a. screeningen ud til de danske minkavlere i tæt samarbejde med myndighederne", skriver de i en officiel udtalelse.

Ifølge Fødevarestyrelsen er de 120 minkfarme en stikprøve på 10 procent af de lige over 1200 minkfarme i Danmark.

Specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, Erik Jepsen, oplyser til Landbrugsavisen, at der vil blive testet farme over hele landet, men flest farme i det nordjyske, og at de udvalgte farme vil blive kontaktet direkte af styrelsen, inden de rykker ud.

Hold hund og kat fra minkene

I alt to minkgårde i Vendsyssel har fået konstateret smitte med corona i besætningerne. På den ene minkgård har regeringen valgt at slå dyrene ned, mens der på den anden gård skal gennemføres yderligere test før man kan afgøre dyrenes skæbne.

Da smittten er kommet ind i minkbesætningerne fra mennesker, har Danske Minkavlere anbefalet deres medlemmer, at minimere adgangen til gårdene, og at avlere og medarbejdere er ekstra opmærksomme på ikke at gå på arbejde med symptomer.

Det er også blevet anbefalet, at man holder hunde og katte væk fra minkenes indhusning.

"Danske Minkavlere bakker selvfølgelig op om, at regeringen og myndighederne iværksætter de fornødne tiltag for at beskytte dyrene og holde coronasmitte i det omgivende samfund ude af de danske minkgårde", skriver foreningen.

Der er desuden ikke sammenhæng mellem de hollandske tilfælde af smitte med corona i minkbesætninger og de to danske tilfælde, viser virologiske undersøgelser fra Fødevarestyrelsen.

Opdateret kl. 14:05 med oplysning om, at der testes flest nordjyske minkfarme.

Emneord

coronavirus , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle