Danske minkavlere: Kompensation til coronaramte minkavlere er uretfærdig og for lav

Der er op mod en halv mio. kr. i forskel på den kompensation, som en coronaramt minkavler og en ikke-ramt minkavler kan få. Det kritiserer Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere.

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen kritiserer kompensationsordningen til minkavlere, som skal have deres dyr aflivet som følge af coronasmitte.

Der er nemlig stor forskel på de to kompensationsordninger, der er lavet for minkavlere, der er ramt af corona og minkavlere, der er fri, lyder det fra brancheforeningen.

Hvor de, der skal have deres besætning aflivet, fordi den ligger for tæt på en ramt besætning får en fin kompensation, ser det anderledes ud for de avlere, der er ramt af corona på farmen.

"Den smittede avler får en halv million kroner mindre end avlere, der ikke har en smittet besætning i gennemsnit. Der er kæmpe forskel på de to ordninger, og den til de smittede er simpelthen for dårlig", siger Tage Pedersen.

"Er det fair, at ham, der er blevet smittet, skal rammes hårdest? Jeg synes sådan set, han er ramt hårdt nok".

Ifølge beregninger fra Fødevarestyrelsen vil en smittet minkavler med 10.000 minkhvalpe og 1.900 avlshunner få 1,76 mio. kr., men en ikke-smittet vil få 2,15 mio. kr. Det afhænger dog alt sammen af, hvor mange dyr, der er på farmen.

Vil have næste års pris

Formanden understreger, at der intet er galt i, at det er myndighederne der fastsætter modellen for kompensation, men at når minkavlerne ser en tydelig uretfærdighed, så må de påtale det.

Derfor har foreningen blandt andet også kæmpet for, at minkavlerne ikke behøvede få deres kompensation nu, men kan vente til foråret, hvor skindene ville være blevet solgt.

"Ordningen bygger på en dagspris, og det virker udemærket for kyllinger eller grise, der slagtes hver uge. Men der er ikke en dagspris for mink. De bliver pelset i november og solgt i februar og frem. Derfor ville vi ikke kompenseres efter prisen for september i år, men for prisen som skindene skulle være solgt for næste år", siger Tage Pedersen.

Ifølge Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, er det formentlig også en god idé. Udbuddet af minkskind vil nemlig falde med aflivningen af de omkring en million mink, hvilket helt naturligt vil resultere i stigende priser.

"Derfor har vi kæmpet hårdt for, at det var frit for avlerne at vælge, om de vil kompenseres nu eller med den pris som skindene har til næste år".

MAks Pris 

I aftalen er der dog lagt en maks pris ind, som betyder, at avlerne ikke vil kunne få mere end 199 kr. pr. skind. Stiger prisen mere, er der altså ikke noget at hente for avlerne.

"Så det er ikke en fuldblods-kompensationsordning" siger Tage Pedersen.

Ved den seneste auktion var gennemsnitsprisen for et dansk minkskind omkring 150 kr.

I 2019 blev danske minkskind solgt for 198 kr. i gennemsnit på Kopenhagen Furs auktioner. Ude på minkfarmene er produktionsprisen for et skind dog cirka 275 kr. i gennemsnit.

Ikke en aftale

Derudover vil Tage Pedersen også gerne lige slå en ting fast.

Det er en ikke aftale om kompensation, der er indgået mellem regeringen og minkavlere. For ifølge Tage Pedersen er det regeringen, der har fastsat taksterne for kompensationen, og de danske minkavlere selv har kun haft meget lidt at sige.

"Det har været meget begrænset, hvad vi har haft at sige. Så det er forkert at kalde det en aftale", siger han.

Kompensationsordningen bygger eftersigende på en gammel model, som har været brugt til at kompensere landmænd ved andre nedslagtninger for andre sygdomme.

"Som foreksempel ved udbrud af fugleinfluenza, og mig bekendt var de vist heller ikke helt tilfredse", siger Tage Pedersen.

Faktaboks

Ordningen

Minkavlerne kan vælge at få kompensationen udbetalt med det samme ud fra en standardiseret tabspris eller modtage et á conto beløb, som vil blive endeligt opgjort, når næste års priser på minkskind kendes.

Den standardiserede tabspris for minkene er aftalt for at sikre så hurtig en proces som muligt for minkavlerne. Tabsprisen vil  dog kunne svinge afhængigt af skindenes kvalitet.

Derudover vil minkavlerne blive kompenseret for deres driftstab, knyttet til aflivningen af deres avlsdyr. Denne del af kompensationen vil afhænge af, om der har været konstateret smitte i besætningen eller ej.

Minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 pct. i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.  

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle