Danske Svineproducenter efter PRRS-sag: Ingen grund til at betvivle sundhedskontrollen

Danske Svineproducenter vil afvente politiets undersøgelse, men ser ingen grund til at man betvivler sundhedskontrollen i de danske svinebesætninger.

"I Danske Svineproducenter er vi kede af, at der måske er sket en fodfejl i det unikke sundhedssystem, men vi ved det ikke, og derfor afventer vi – ligesom alle andre – politiets undersøgelse".

Sådan udtaler Kim Heiselberg formand for Danske Svineproducenter i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark i dag, der er sås mistanke om en konkret tilsidesættelse af anmeldepligten for husdyrsygdomme, hvorfor Seges er blevet politianmeldt. 

I artiklen beskrives en hændelse, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (dvs. en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst og efterfølgende destrueret af en ledende medarbejder i Seges.

En hændelse Seges har beklaget og kaldt en 'menneskelig fejl'.

"I tilfælde af, at der måske er sket en menneskelig fejl, er det naturligvis både ærgerligt og beklageligt. Men i Danske Svineproducenternes øjne kan det aldrig berettige til tvivl om det unikke sundskontrolsystem, hvor 50 forudgående år har bevist det modsatte", siger Kim Heiselberg, der henviser til, at Fødevareministeren efterfølgende har besluttet, at tredoble kontrollen af besætningsdyrlæger i 2020 og at ministeren samtidig har bedt Fødevarestyrelsen gennemgå hele erhvervets kontrolsystem.

Ingen grund til at betvivle systemet

Direktør i Danske Svineproducenter, Per Bardrum, forklarer, at sundhedskontrollen blev indført samtidig med SPF-systemet for omkring 50 år siden. I de 50 år har systemet sikret danske svineproducenter en unik sundhedskontrol, mener direktøren.

"Derfor har vi ikke grund til at tvivle på sundhedskontrollens integritet og berettigelse", understreger direktør Per Bardrum.

Derfor opfordrer Kim Heiselberg og Per Bardrum fødevareministeren, Mogens Jensen, og radikale Zenia Stampe, der også har udtalt sig kritisk om sagen, til, at de stikker fingeren i jorden og sætter sig ind i historikken, inden de begynder at sætte spørgsmålstegn ved lødigheden af erhvervets unikke egenkontrol.

"Vi må huske, at vores egenkontrol er til vores gavn. Og der må ikke herske tvivl om, at vi her i Danske Svineproducenter ikke finder os i, hvis vi på nogen måde får nys om, at sundhedskontrollen begynder at se igennem fingre med noget, der kunne indebære smitte af vores produktionsbesætninger, som er vores medlemmer", siger formand og direktør samstemmende.

"Man må jo huske på, at hvis den omtalte besætning i avlssystemet var smittet, ville den levere smittede dyr til danske produktionsbesætninger, altså vores medlemmer, og hvis det var tilfældet, er der ingen tvivl om, at man ville have hørt fra os", fastslår de, og tilføjer, at det jo heldigvis viste sig, at der ikke var tale om smitte. 

Derfor er de tæt på at betegne det hele som en storm i et glas vand, og mener, at set i lyset af sundhedskontrollens lange, positive historik, må der være tale om uskyld, indtil det modsatte er bevist.

"Vi har naturligvis fuld tiltro til, at danske dyrlæger holder sig inden for alle love og regler. Indtil det modsatte er bevist, har vi ikke grund til at tro andet", er holdningen i Danske Svineproducenter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle