Danske Svineproducenter stiller spørgsmål til konkurrencestyrelsen over DanAvl

Danske Svineproducenter har spurgt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om rimeligheden i nye genforsyningsaftaler, som DanAvl-partnerne Ornestation Mors og Hatting sender ud.

Den nye DanAvls genforsyningsaftaler, der nu sendes ud via Ornestation Mors og Hatting, får Danske Svineproducenter til at rette henvendelse til konkurrencemyndighederne.

"Vi mener faktisk, at de udsendte kontrakter på flere områder er misbrug af en dominerende stilling på markedet, og derfor jeg besluttet at kontakte Konkurrencestyrelsen", siger formand Henrik Mortensen, Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Kontrakter skal underskrives inden udgangen af januar, hvis sædleverancerne skal fortsætte i februar, men Danske Svineproducenter opfordrer producenterne til at vente med at skrive under.

"Jeg har regnet ud, at jeg for min egen bedrift med en 12 måneders kontrakt vil imødese en prisstigning i genetikforsyningsafgift på 60 procent", siger Henrik Mortensen.

Organisationen mener, at det er urimeligt, at DanAvl tilbyder en bindingsperiode på mindst 12 måneder og op til 36 måneder. Det er en periode, som er op til dobbelt så lang tid som i de gamle aftaler til udenlandske producenter, skriver Danske Svineproducenter.

Oveni forbeholder Danavl P/S sig ydermere ret til at hæve priserne med kort varsel.

Henrik Mortensen mener desuden, at kontrakterne er uigennemskuelige, og at DanAvl har et lavt informationsniveau.

Ifølge Henrik Mortensen er der rygter om, at tilsvarende nye aftaler med store prisstigninger ikke er på vej ud på de øvrige europæiske markeder, selvom eksporten har været hovedargumentet for at styrke det nye DanAvl.

"I stedet vælger selskabet åbenbart at lægge hårdt fra land og malke deres egne ejere, allerede inden det nye selskab er to måneder gammelt, og det er ganske urimeligt", erklærer Henrik Mortensen.

"Desværre kommer det efterhånden ikke bag på mig, at vi ejere kommer til at holde for som det første", siger han videre.
 
Han opfordrer L&F Svineproduktions landmandsrepræsentant i Danavl P/S, Søren Søndergaard, til at forklare prisstigningerne og kontraktforholden.

Danske Svineproducenter har fra starten været tilhænger af et styrket DanAvl, men var i en periode modstander, indtil DanAvl-konstruktionen blev justeret. I 2017 meldte organisationen sig igen som tilhænger.

Formanden ærger sig over, at Danske Svineproducenter ikke har fået lov til at se kontrakterne igennem, inden de blev sendt ud.

"Vi har efterspurgt priserne i længere tid, men åbenbart talt for døve øren. Men det ville da have været naturligt, at vi have været involveret", mener Henrik Mortensen.

Rettet 13. januar kl 17.01: Henrik Mortensen siger, at de blot har rettet henvendelse til konkurrencemyndighederne og ikke indsendt en decideret klage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle