Danske Svineproducenter: Tillidsbrud at Tican ikke matcher Danish Crowns efterbetaling

Formand for Danske Svineproducenter harcelerer over Ticans udmelding om, at slageriet ikke matcher Danish Crowns efterbetaling på trods af, at det er blevet lovet tidligere.

Hos Foreningen af Danske Svineproducenter er man mildest talt ikke tilfredse med Ticans restbetaling til sine leverandører.

Fredag eftermiddag meddelte Tican via sin hjemmeside at de betaler i alt kr. 1,05 i efterbetaling. Dermed matcher de ikke Danish Crowns 1,30 kr. samt 18 øre på ejerkonti.

Formand Jeppe Bloch Nielsen kalder det en svinestreg uden lige.

"Det er utroværdigt, det er tillidsbrud, og det er dårlig stil, siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse mandag, der er en reaktion på efterbetalingen.

Ifølge Danske svineproducenter har Tican løbende over året har udbetalt, hvad der svarer til Danish Crowns notering for slagtesvin plus et markedstillæg på 80 øre pr. kg.

Markedstillægget efterreguleres, når året er gået, ligesom det er tilfældet for Danish Crowns efterbetaling. Men for at matche  Danish Crowns efterbetaling på 130 øre skulle Tican have udbetalt 50 øre yderligere i markedstillæg. 

"Men Tican har meldt ud, at de kun udbetaler halvdelen – nemlig 25 øre, og det er ganske enkelt en svinestreg", fastslår Jeppe Bloch Nielsen.

Han hæfter sig ved, at Tican aktivt kaprer leverandører ved at love, at man altid matcher Danish Crown.

"Men når man så går ud med en efterbetaling, der ligger 25 øre lavere, så løber man fra aftalerne. Det er falsk markedsføring, og det er et tillidsbrud uden lige", fastslår han.

Jeppe Bloch Nielsen tilføjer, at den ens afregning inklusive efterbetaling også hidtil har været et faktum i årtier for svineproducenter, der har leveret til Brørup slagteri, som senere blev opkøbt af Tican.

"Det er altså første gang, det tyskejede Tican har afveget fra den praksis", påpeger han.

"Jeg bliver nødt til at vælge at tro, at Tican retter op i en fart. Og hvis de ikke gør det af egen fri vilje, så må vi jo lægge det fornødne pres på dem, understreger han og opfordrer samtidigt utilfredse leverandører til at henvende sig til Landsforeningen. Vi må lægge maksimalt pres på Tican. Landsforeningen vil gerne sikre sammenhold og stå i spidsen", lover han.

Jeppe Bloch Nielsen lægger heller ikke skjul på, at Tican kan forvente en hed omgang, når de holder informationsmøde på torsdag.

"Desværre er jeg sikker på, at Tican løber fra aftalerne, fordi de er i situation lige nu, hvor de ved, at deres leverandører ikke har nogen steder at gå hen, idet Danish Crown ikke tager flere leverandører ind lige nu. Men det er da en utrolig kortsigtet strategi", påpeger han. 

"Vi glemmer ikke", ønsker Jeppe Bloch Nielsen at minde Tican om. 

Han tilføjer, at leverandørerne til Tican i forvejen har været hårdt prøvet igennem det seneste halvandet år, hvor Tican ikke har haft styr på sin logistik, og hvor svineproducenterne derfor har haft en masse udfordringer i form af udsatte grise og hvad deraf følger.

"Leverandørerne har stået last og brast med Tican, men det her er så åbenbart takken. Det er så ufint, som noget kan være", understreger han.

Ingen garantier

Administrerende direktør i Tican Niels Jørgen Villesen afviser over for Finans, at selskabet har lovet at det vil matche Danish Crowns afregningspris.

"Vi har ikke lovet, at vi matcher Danish Crown. Det, vi har stillet i udsigt, er, at vi gerne vil være førende på afregningsprisen på slagtesvin i Danmark. Det har des desværre ikke været muligt i år. Vores ejer (Tönnies) mener, at det her er markedsprisniveauet for grisene," siger Niels Jørgen Villesen, siger han til avisen.

Han udtaler, at landmændene fremadrettet skal regne med at selskabet arbejder på et andet afregnings-setup, så det betaler den fulde pris med det samme uden efterfølgende reguleringer.

Obs. artiklen er opdateret 7. dec. kl. 13.21.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle