Danske transportører i opråb til minister: Hjælp os

I et desperat opråb henvender de danske eksportører af levende dyr sig i dag direkte til Rasmus Prehn i en landsdækkende annoncekampagne.

Når minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, i dag åbner flere af de landsdækkende aviser, bliver han mødt af et åbent brev addresseret direkte til ham. Afsenderen af den landsdækkende annonce er de danske eksportører af levende dyr.

Efter flere års forsøg på at etablere et konstruktivt samarbejde med Fødevarestyrelsen har erhvervet nu fået nok og sætter deres lid til, at den nye minister vil tage affære. Det skriver SamMark, der er en fælles erhvervsorganisaiton for Kreaturhandlernes Landsforening, i en pressemeddelelse.

"Vi er hårdtarbejdende mennesker, der står tidligt op og går sent i seng hver dag. Vi gør os umage for at leve op til alle regler, og vi prioriterer dyrevelfærd og kvalitet. Alligevel forsøger Fødevarestyrelsen konstant at underminere vores erhverv ved at opfinde subjektive krav, pludseligt indføre nye gebyrer og afgifter og i øvrigt afvise ethvert forsøg på dialog fra os. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi skal behandles sådan. Det er ligesom at sætte ræve til at vogte høns", siger sekretariatschef hos SamMark Lisbet Hommelhoff.

Det er branchens håb, at den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri kan genstarte Fødevarestyrelsens håndtering af branchen, efter flere sager hvor branchen har klaget over styrelsens regler og håndtering. 

Det er branchens oplevelse at "styrelsen driver deres egen agenda og afviser al dialog", skriver man.

Flere trælse sager

SamMarks nyeste eksempler på Fødevarestyrelsens problematiske håndtering af branchen omhandler bl.a. forsøg på indførelse af nye og ganske omkostningstunge højdekrav til dyretransporterne, som organisatioenn ikke mener, der er doumentation for.

En sag der tidligere er omtalt her i Landbrugsavisen.

Derudover trykker også en forhøjelse af gebyrer og afgifter på næsten 100 procent fra 2019 til 2021 fra 58,9 mio. kr. til 110,5 mio. kr., samt en konstant oplevelse af, at Fødevarestyrelsen forsøger at spænde ben for al transport af dyr, mener organisationen.

"Vi prioriterer dyrevelfærd over alt andet, da det er hele forudsætningen for kvaliteten af vores produkt. Vi er nogle af verdens bedste til dyrevelfærd. Derfor er vi heller ikke imod nye tiltag. Men det skal altså være forbedringer, der kan dokumenteres, og det skal foregå på et sagligt grundlag. Vi kan ikke leve med, at vi bare bliver reguleret, som vinden blæser. Det gør det umuligt at drive virksomhed", påpeger Lisbet Hommelhoff, der vender sig til Rasmus Prehn for hjælp:

"Vi har forsøgt at starte en dialog, vi har henvendt os utallige gange, og vi har inviteret til samarbejde. Hvert eneste initiativ har Fødevarestyrelsen ignoreret. De sidder med vores liv i hænderne, og alligevel afviser de al dialog. Det har jo intet med demokrati at gøre. Vi har brug for ministerens hjælp til at løse dette her og skabe den nødvendige dialog og respekt om vores erhverv. Vi har stor tiltro til, at Rasmus Prehn kan hjælpe os. Der skal ryddes op", siger hun.

Branchen for eksport af levende dyr beskæftiger op mod 6000 mennesker og omsætter for 8 mia. kr. årligt. 


Annoncen som SamMark har indrykket i flere landsdækkende aviser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle