Danske ulve skal GPS-mærkes

Vilde ulve i Danmark vil over de næste par år blive forsøgt indfanget og GPS-mærket for at skaffe viden om ulvenes udbredelse og adfærd.

Hvor tæt kommer ulve i Danmark egentlig på mennesker? Svaret på det og mange andre spørgsmål kan snart blive langt mere kvalificeret. Aarhus Universitet har netop fået tilladelse til at GPS-mærke op til ti ulve frem til marts 2020.

Ulve er beskyttet af habitatdirektivet og må som udgangspunkt ikke indfanges, men der kan gives tilladelse til indfangning, hvis det sker som led i forskning. Det glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. 

"Vi ved, at ulven bekymrer mange danskere, især i de områder, hvor ulven færdes. Det kan jeg godt forstå. Derfor er det også rigtig godt, at vi nu får gang i at GPS-mærke ulve. Det vil give os langt større viden om ulvenes adfærd, ikke mindst i forhold til mennesker. Forhåbentlig kan det gøre nogle danskere tryggere, og det kan blive meget nyttigt i arbejdet med forvaltningen af ulve", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse. 

Ny forvaltningsplan på vej

Miljø- og fødevareministeren offentliggjorde i juni 2018 en udvidet definition af, hvornår der er tale om en problemulv, der kan reguleres.

Vildtforvaltningsrådet arbejder i øjeblikket på en revision af forvaltningsplanen for ulv med den udvidede definition, som forventes at blive offentliggjort i løbet af efteråret. 

"Regeringen er opmærksom på de udfordringer, som ulvene giver. Jeg har allerede taget de første skridt til at sikre en mere smidig forvaltning af ulve, der tager højde for, at ulven igen yngler i Danmark. Jeg vil også diskutere EU-reguleringen af ulve med de andre lande i EU, der oplever udfordringer med ulvens tilstedeværelse. Også her er det gavnligt med mere viden om danske ulves gøren og laden", siger Jakob Ellemann- Jensen. 
    
Det er Miljøstyrelsen, der har givet tilladelse til, at Aarhus Universitet kan GPS-mærke ulve.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle