Danskejet kæmpelandbrug i Polen bager sine lastbiler

Både eksterne og Goodvalleys egne lastbiler bliver bagt for at minimere risikoen for smitte af den frygtede svinepest.

Den frygtede afrikanske svinepest hærger i Østeuropa, hvor den blandt andet for alvor har fået fat i Polen, Rumænien og Bulgarien.

Hos det danskejede kæmpelandbrug Goodvalley - tidligere Axzon - der har aktiviteter på 34 farme i Rusland, Polen og Ukraine, blev man i 2016 ramt af svinepest på en nyopstartet farm i Rusland, hvor sikkerhedsrutinerne ikke var klar endnu - det vil man for alt i verden gerne undgå sker igen. 

"Jamen, vi gør stort set alt, hvad man kan forestille sig. Vi har ikke mindst fokus på transporterne, fordi det er tit her, der kan ske en spredning, når lastbiler kører med dyr både mellem farme og til slagteriet", siger stifter og koncernchef i Goodvalley, Tom Axelgaard, og fortsætter:

"Vi renser og desinficerer alle lastbiler efter hver transport, og så bager vi dem faktisk også. De kører ind i en bygning, der bliver varmet op, og skulle der sidde en mikroskopisk rest skidt tilbage, bliver både bakterier og virus slået ihjel".

"Hele bilen inklusiv førerhus bliver varmebehandlet, og vi gør det både med vores egne og eksterne lastbiler".

Lastbilerne bages ved 60 grader i mindst 45 minutter om sommeren og mindst 90 minutter om vinteren.

"Det er selvfølgelig en udgift, men det er systematiseret, og bygningen skal ikke nødvendigvis køles ned mellem hver lastbil, så det er ikke så slemt", svarer Tom Axelgaard, da landbrugsavisen.dk spørger, om det er et dyrt tiltag.

Tom Axelgaard oplyser desuden, at Goodvalley har den fordel med sine bedrifter i Polen, hvor svinepesten har godt fat, at man selv har foderproduktion, svineproduktion og slagteri, så transporten sker internt i lukkede kredsløb.

Faktaboks

Om Goodvalley

  • Goodvalley består af 34 svinefarme, 9 biogasanlæg, 1 slagteri og forædling, 10 foderfabrikker og kornlagre, 2 kvæggårde og 6 markbrugscentre
  • Selskabets største enkeltaktionær er IFC, International Finance Corporation, under Verdensbanken med en andel på 6,9 procent af aktierne 
  • Den næststørste aktionær er Tom Axelgaard, der ejer 3,9 procent af aktierne
  • De øvrige 89,2 procent af aktierne ejes af cirka 170 aktionærer, der for størstedelens vedkommende er landmænd 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle