Danskejet megalandbrug udfordret i 1. kvartal - nu klar med fuld kapacitet

Første kvartal 2019 var udfordrende for det danske aktielandbrug.

Det danske aktielandbrug Goodvalley præsenterede mandag sit kvartalsregnskab for første kvartal 2019.

Og regnskabet var på linje med de to foregående, hvoraf 3. kvartal 2018 blev betegnet som det hårdeste nogensinde.

"Vi vidste godt, at det ville blive et udfordrende kvartal, der er præget af efterdønningerne af tørken med dyrt svinefoder og lave svinepriser på grund af overproduktion i hele Europa, så det kommer ikke bag på os", siger CFO i Goodvalley, Hans Henrik Pedersen til landbrugsavisen.dk.

Aktielandbrugets omsætning er samlet set faldet fra  351 mio. kr. i første kvartal 2018 til nu 322 mio. kr. i første kvartal 2019. Driftsresultatet eller EBITDA faldt fra 73 mio. kr. til 37 mio. kr.

Af Goodvalleys fire produktionsgrene - svin, planteavl, fødevarer og energi - var det svineproduktionen, der bidrog med den største tilbagegang  i driftsresultatet fra 57 mio. kr. i 1. kvartal 2018 til 28 mio. kr. i første kvartal 2019, svarende til et fald på 29 mio. kr.

Fødevaregrenen gik fra et driftsresultat i første kvartal 2018 på sek mio. kr. til minus fire mio.kr. i 2019. Planteavlsdelen, som er den eneste gren, der øgede omsætningen, faldt driftsresultatet fra fem mio. kr. i første kvartal 2018 til fire mio. kr. i første kvartal 2019.

Goodvalleys energigrenen fik et driftsresultat på 3 mio. kroner, hvilket svarer til tre mio. kr. mindre end i første kvartal 2018.

"Resultatmæssigt er kvartalet nogenlunde på niveau med de sidste 2 kvartaler i 2018", siger han.

Godt år internt

Men mens det rent regnskabsmæssigt har været skidt, så betegner Hans Henrik Pedersen året som et godt år internt.

" Vi har prioriteret de ting vi internt har kunne gøre noget ved og fokuseret på staldopdateringer. Så på den måde har timingen faktisk været meget god. Vi har kunnet renovere og investere i større kapacitet så vi er helt klar med fuld produktionskapacitet nu hvor priserne er opadgående her i andet kvartal", siger Hans Henrik Pedersen.

Han fortæller, at den ukrainske forretning også har været ramt af mavesår i besætningen, men at der er styr på det nu.

"Vi er gået fra 32, 2 solgte grise pr. årsso til 33 solgte grise pr. årrso og det er meget betegnende for vores performance i kvartalet ", siger han.

Helårsvurdering fastholdes

På trods af de bedre svinepriser, der er pt. giver det ifølge Hans Henrik Pedersen ikke mening at justere på helårsvurderingen på nuværende tidspunkt.

"I 1 kvartal realiserede vi 9,96 kr. pr. kg og lige pt ligger vi på 12,3 kr. pr. kg., men vores forventning for året som helhed er stadig på 11,2 kr. pr. kg", siger han.

"Der er fortsat stor usikkerhed på svinemarkedet og svingende priser på grund af afrikansk svinepest så den guidance vi lavede i forbindelse med årsrapporten er stadig vores bedste gæt på året", konkluderer Hans Henrik Pedersen.

Han tilføjer, at de ser frem til et andet kvartal med bedre priser.

Hans Henrik Pedersen tiltræder pr. 1. juli som CEO for Goodvalley, da den nuværende CEO og stifter, Tom Axelgaard træder tilbage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle