Dansker i Rumænien: Vi vasker selv bilerne, slagteriet gør det ikke godt nok

Blog fra Svinebedriften: Nu har de fire vaskehaller på bedriften. Følg også med i, hvordan det går med de nye orner fra Danmark.

Af Jacob Bruun, produktionschef for svin og foder, Premium Porc International, Rumænien

Sidst i 2018 oplevede vi ligesom i Danmark  en høj prisstigning på Hvede, så vi kiggede efter alternativer, som Majs. Majs kunne vi få til en meget fordelagtig pris i forhold til hvede, så vi startede med at teste med op til 50 procent majs i nogle blandinger.

Det giver dog lidt udfordringer for at få foderet ud af siloerne , så formalings graden var vi nødt til at sænke fra 75 procent under 1mm til 62 procent under 1mm. Efter det fik vi Skiold til at hjælpe med at omprogrammere flowet i fodermøllen, så vi kunne male majsen separat. Problemet i skivemøller er, at majs bliver ligesom mel. Efter denne ændring kunne vi ligge stabilt på 70 procent.

Grisene gror med samme fart med det høje indhold af majs, som hvede, mere eller mindre. Vi bruger automatiske vægte fra MS Schippers til at kontrollere væksten.

Opstart af Orne Station

I Januar fik vi indkøbt orner fra Danmark med henblik på, at lave 80 procent af sæden selv. Det vil sige produktionssæd. Avlssæden vil vi stadig købe fra Danavls partner i Ungarn. Vi har fået noget af det nyeste udstyr, som IMV GTB pakkemaskine, der er næsten 100 procent fuldautomatisk. Det er en dyr investering, men med kraftigt stigende lønninger var dette et must. Den kan også skrive IQ koder som kan bruges i manangementsystemet i fremtiden.

Vi har også købt IVOS, et elektronisk microscop, som fortæller dig præcis, hvor meget sæden skal fortyndes. Dette har vi gjort for at spare orner og penge, men også fordi vi skal være sikre på, at vi laver den bedste sæd hver gang. Med dette kan vi gå tilbage og se hver ornes tapning , et par gode redskaber til en profesionel svine produktion. Bygningen er lavet med det nyeste inden for luftfiltrering med virusfilter og overtryksventilation fra Veng i Danmark. IVOS og GTB er købt ved Unitron Danmark.

SowMax ad lib foderautomat

Sidste år startede vi med at implementere SowMax fra Hogslats. En ad lib foderautomat til farestalden. Det var mest på grund af stigende løn og manglende arbejdskraft i Rumænien.

Automaten virker rigtigt godt, men skal indstilles separat til hver so de første par dage. Derefter passer soen sig selv og spiser det, hun skal. Vi har lavet det med et gennemsigtigt foderrør drirekte ned i SowMax enheden, og så starter vi anlæget 4-5 gange om dagen. Det har givet ca. 200 gram højere fravænningsvægt og en masse tid sparet på at stille foderet rigtigt. Det giver også et meget roligere milijø, søerne er meget roligere. Rengøring er meget simpelt da der ikke er meget mekanik eller kugler i sowmaxen.

Vi kørte først lidt forsøg i en farestald med 12 boxe. Derefter udvidede vi til 50 procent af en farmen og i dag har vi godt og vel 850 farestier med 100 procent ad lib fodring. En enhed koster 300 kr., så hvis man skal renovere eller bygge nyt, er det værd at kigge på. Vi går helt sikkert over til denne metode i fremtiden.

Smittebeskytelse

Når man arbejder i et land med ASF, bliver Biosecurity mere og mere af ens hverdag. Vi har lavet mange manualer om, hvordan ting skal håndteres. Vi har nu åbnet den fjerde vaske-tørrehal til lastbiler. Det med at selv vaske lastbiler er fordi, her i Rumænien er de ikke specielt gode til at vaske last biler på slagterierne, så vi vasker dem selv bagefter, ligesom ved den danske  grænse. Vi har dyrlæger som checker, om de er rengjort, inden de kommer ind på farmen for at læsse. En god vask er ikke en billig vask  ...

Én kilometer myggenet

Vi har tre sæt hegn for at forhindre vildsvin i nærheden, de sidste 6 måneder har vi sat myggenet op på alle inlets, hvilket er et kæmpe arbejde. Vi har lavet en ramme i træ og derefter skruet og skummet fast på ydervæggen og endelig clipset nettet på rammen. Vi har købt kilometer af insektnet , men det er nødvendigt siden mere og mere peger på fluer og myg, som mulige smittebærere.

I December 2018 kom det igen tæt på vores farme og vi blokeredefor salg i 21-40 dage og op til 50 dage med normalt salg. De 21-40 dage er med varmebehandling, hvilket betyder en prisreduktion på 30 procent. Efter 50 dage kunne vi sælge normalt, så januar og feburar var et par dyre måneder for os, samtidig med at priserne var lave og vi havde ekstra omkostninger til varmebehandling.

Faktaboks

PPI, Rumænien

  • 17.500 søer på fire sites
  • 35,3 fravænnede grise pr. årsso
  • 16,1 levendefødte pr. kuld
  • Årlig produktion af 580.000 slagtesvin på otte sites

 

Jacob Bruun

  • Produktionschef for svin og foder, PPI i Rumænien
  • 35 år
  • Ansat hos PPI (tidligere DCHI) i Rumænien i syv år
  • Over 10 års erfaring i Danmark med svineproduktion
  • Skriver blog til Svin Plus

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle