Dansker i spidsen for ny gruppe mod lange dyretransporter

Gruppe i EU-Parlament har Niels Fuglsang (S) som ny formand, og den har store forventninger til at få ændret dyretransportregler til max otte timers transporttid.

Nu bliver der sat turbo på dyretransport-debatten. I EU-Parlamentet er Niels Fuglsang fra socialdemokratiet netop blevet formand for parlamentets dyrevelfærdsgruppes arbejde mod lange dyretransporter.

Gruppen skal komme med dens forslag i efteråret, og Niels Fuglsang lægger ikke skjul på, hvad han ønsker og tror, gruppens anbefaling til Kommissionen ender ud i:

"Dyretransporter i Europa må i fremtiden ikke overstige otte timer. Den gældende lov på området er fra 2005, og den er bl.a. dårlig, fordi der er så mange undtagelser. Jeg håber, vores rapport til Kommissionen med anbefalinger kan blive med simple regler. Mange har kæmpet for at få ændret lovgivningen i EU, men først med EUs Farm to Fork strategi blev der åbnet op for, at der i 2023 kan ske ændringer på området, og det er jeg utrolig glad for", siger Niels Fuglsang.

Slagt hellere i hjemlandet

"Et max på otte timer for dyretransport, mener jeg, er dyrevelfærdsmæssigt det rigtigste. Jeg synes heller ikke, man skal transportere levende dyr ud af EU, og det er der også opbakning til i denne gruppe. Det er langt bedre at slagte i hjemlandet, så man i stedet transporterer kødet. Det vil selvfølgelig også betyde noget for at beholde arbejdspladser og slagterier i Danmark, men jeg mener ikke, det vil koste landbruget noget".

Parlamentsmedlemmet mener, at man kan eksportere kødet og give det bæredygtigheds- og dyrevelfærdsstempler.

"Forbrugerne går mere og mere op i dyrevelfærd, så kan man brande sig på det. Dansk landbrug er på mange måde foregangsland med meget økologi og højstandarder. I f.eks. Kina ser man også på den voksende middelklasse, der går op i de ting. Forretning er forretning, men vi vil også gerne være sikre på, at vi har det godt med det, vi laver og gøre det bedre", mener Niels Fuglsang.

Sender et signal

"Når vi sender rapporten til Kommissionen, sender vi et signal fra gruppen, hvor der er forskellige partier repræsenteret. Jeg tror bestemt, der vil være et flertal i Parlamentet for det, og det er jo her, det i sidste ende skal vedtages", understreger Niels Fuglsang.

Faktaboks

EU-Kommissionen fremlagde i maj 2020 strategien Farm to Fork, som er en del af Green Deal - vejen til en klimaneutral union. Forslag i strategien er blandt andet en halvering af pesticid- og medicinforbruget og mindst 20 pct. mindre brug af gødning. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle