Danskere i Rusland: De laver chokerende gode skind

Russiske minkskind er i gennemsnit lige så gode som danske.

Glem alt om, at udenlandske minkavlere halter langt bagefter de danske, når det gælder kvaliteten af minkskind.

Det siger den erfarne danske minkavler Erik Westergaard, der netop har været på studietur og besøgt flere minkfarme i Rusland

Sammen med en gruppe danskere, der har mange års erfaring med produktion af mink, besøgte han for et par uger siden nogle store russiske minkfarme nord og syd fra Moskva. Det syn, der mødte ham og de andre danskere, var både overraskende og chokerende, fortæller Erik Westergaard.

»Vi tog derover for at se med vores egne øjne, hvad russerne kan. Vi besøgte tre farme, der hver havde mellem 30.000 og 50.000 tæver, og vi så, at de laver nogle rigtig fine minkskind«.

»Det er en illusion at tro, at vi danskere er så meget bedre end russerne til at lave mink. Vores vurdering er, at russerne i gennemsnit laver lige så gode skind, som vi gør i Danmark. Kvaliteten af skindene er fin, men når det gælder længde, halter de dog efter danske skind, bl.a. fordi de ikke går efter lange skind af hensyn til den måde, de garver skindene på«, siger Erik Westergaard.

Kæmpe russiske farme

De russiske minkavlere fortalte, at den russiske produktion af mink er på 1,5-2 mio. skind årligt. Produktionen foregår på 30-40 farme, hvor størrelsen varierer meget fra små til helt store farme med 50.000 tæver. En af de farme, danskerne besøgte, havde 50.000 tæver, og ejeren ville gerne fordoble til 100.000 tæver.

»At besøge en stor russisk farm er ikke som at komme på en dansk farm, men meget af teknikken og udstyret er det samme. Vi så masser af udstyr fra danske virksomheder som Jasopels, Minkpapir og GVA«.

»Vi blev også meget positivt overraskede over den måde, de passer dyrene på. Det så godt ud. Russerne ved godt, at hvis de skal have mest muligt ud af dyrene, er der ikke noget, der må overlades til tilfældighederne. De har mange hænder; arbejdskraften er billig. Det betyder, at der er meget tilsyn med dyrene«.

»På de farme, vi så, var de er rigtig dygtige til at passe mink. Vi så ingen skader eller bid, og ingen mink manglede foder«.

»Russerne er dæleme dygtige, og vi skal tage dem seriøst. De kommer ikke til at udkonkurrere os, for de er ikke så hurtige til at skifte skindtype, men de følger med på vores gennemsnitsniveau«, siger Erik Westergaard.

De russiske minkavlerne fortalte, at de har omkostninger på cirka 100 kr. pr. skind, og at de tjener cirka fem euro, der svarrer til 35-40 kr. pr. skind. Omkostningerne er så lave, fordi både arbejdskraft og foder er billigt.

Rusland er ikke selvforsynende med minkskind, men der er indført en told på minkskind 28 procent, som forhindrer en stor dansk eksport til Rusland,

»Der kommer en del skind fra Kina ind i Rusland på den eller den anden måde. Men Rusland kan hurtigt blive selvforsynende med skind, når investorer er klar til at bygge farme, der har både 50.000 og 100.000 tæver«, siger Erik Westergaard.

Erik Westergaard har selv en minkfarm på Gjøl med 4.000 tæver, og han fortsætter produktionen på det niveau næste år.

»2020 bliver et meget vigtigt år for minkavlerne i Danmark. Jeg skal se et klart signal om en stigende minkpris senest på den sidste auktion næste år. Ellers vil jeg kraftigt overveje at holde en pause som minkavler,« siger Erik Westergaard.

Faktaboks

Minkproduktion i Rusland

  • I Rusland produceres mink primært i det centrale, nordvestlige og Volga distriktet i den europæiske del af landet.
  • Ifølge russiske minkavlere er der i dag cirka 30-40 russiske minkfarme. Den årlige produktion er på 1,5-2 mio. skind.
  • Det er meget sparsomt med officiel statistik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle