Danskere i udlandet: Får mere for grisen

Underskud af svinekød er stor del af forklaringen på, at danske svineproducenter tjener godt i Østeuropa.

Højere pris for svinekødet.

Det er den helt afgørende faktor, der forklarer, hvorfor danske svineproducenter i Østeuropa tjener mere end deres danske kollegaer. Det er også forklaringen på, at danske svineproducenter i Østeuropa i år styrer mod rekordstore overskud, som det fremgik af LandbrugsAvisen i forrige uge.

»I Slovakiet får vi typisk mellem 60 til 80 øre mere pr. kg svinekød end den danske notering. I det tal har jeg taget højde for den danske efterbetaling,« siger direktør Mogens Hansen, Dan Slovakia Agrar.

At svinekødet belønnes med ekstra 60 til 80 øre i Slovakiet, skyldes, at der er underskud af svinekød i landet. Dertil kommer nærheden til de to hovedstæder i Østrig og Ungarn, Wien og Budapest, der betyder lave transportomkostninger.

»I år producerer vi omkring 160.000 slagtesvin. Hvis man ganger det med for eksempel 75 øre pr. kg produceret svin á 100 kg, så giver det en merindtægt på 12 mio. kr.,« siger Mogens Hansen.

Også dyrere smågrise

Desuden er prisen på smågrisemarkedet i Slovakiet mellem 30 og 40 kr. højere end på det danske og tyske. Med 65.000 smågrise giver det en yderligere merindtægt på mellem to og tre mio. kr. om året.

Dan Slovakia Agrar landede sidste år et resultat på 45 mio. kr. før skat.

I Rumænien nyder DCH International også godt af en høj svinepris. Ligesom Mogens Hansen peger selskabets adm. direktør Lars V. Drescher også på den højere notering som en afgørende faktor for, at selskabet sidste år landede et resultat før skat på 96 mio. kr.

»Det er ikke, fordi vi er dygtigere end de bedste danske svineproducenter. Vi ligger nok på niveau med den bedste femtedel af de danske producenter,« siger Lars V. Drescher.

»Den afgørende faktor er, at vi producerer til et underforsynet hjemmemarked, Lige nu får vi cirka én krone mere end den danske notering,« fortæller Lars V. Drescher.

I alt har DCH International 12.200 søer og producerer 41.000 slagtesvin.

Fra Ukraine og Rusland kender adm. direktør Tom Axelgaard, Axzon, også til høje svinepriser. Ud over en høj svinepris peger han på, at leje af både jord og bygninger i mange tilfælde har holdt Axzons omkostninger til etablering nede.

»Vi er kommet billigt i gang mange steder, Vi har lejet en del jord og bygninger. Desuden har vi haft lave omkostninger til stalde, fordi vi i mange tilfælde har renoveret gamle stalde. For eksempel har vi bygget gamle stalde om for 300 kr. pr. stiplads. Den udgift blev betalt med bare et enkelt hold svin gennem stalden,« fortæller Tom Axelgaard.

»En tredje ting er, at vi med 42.000 søer høster lidt stordriftsfordele i forhold til danske producenter,« siger han.

Høj effektivitet

Når det gælder effektiviteten målt i smågrise pr. årsso og foderforbrug pr. kg kød, ligger Dan Slovakia Agrar, DCH International og Axzon cirka på niveau med de bedste 20 procent i Danmark: Mellem 33 og 35 fravænnede smågrise pr. årsso og et foderforbrug på mellem 2,5 og 2,75 kg foder pr. kg produceret kød.

Faktaboks

Store overskud i øst

Resultat før skat 2016:

  • Dan Slovakia Agrar: 45 mio. kr.
  • DCH International: 96 mio. kr.
  • Axzon: 95 mio. kr.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle