Danskerne er slet ikke så fjendtlige overfor landbruget, som nogle gerne vil have

Følger man det brede mediebillede, skulle man tro, at danskerne var landbruget fjendtligt stillet. Men sådan er det ikke. Det påpeger chefredaktør Christian Friis Hansen i denne kommentar.

- Det var nok ikke lige, hvad Anima havde håbet på. Danmarks Naturfredningsforening må også slå knuder på sig selv.

Men i denne uge offentliggjorde netmediet Altinget en meningsmåling, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for dem, og den konkluderede helt overordnet, at danskerne er godt tilfredse med den størrelse, som landbruget i Danmark har.

68 procent svarer således, at landbruget har en ’tilpas størrelse’, 9 procent mener ligefrem, at erhvervet fylder for lidt, mens 15 procent siger, at det fylder for meget.

Og lige præcis denne konklusion har været svær for landbrugets kritikere at sluge. For når man har bygget en hel identitet op på at kritisere nogen, er det selvfølgelig nedslående, at et massivt flertal i befolkningen bakker så markant op om landbruget.

Og selvfølgelig også træls for landets statsminister, der netop har markedsført synspunktet, at ’i vores iver efter at være landbrugsland, er vi gået for langt’. Mon ikke der i den socialdemokratiske spin-afdeling sidder en person med røde ører efter at have sendt Mette Frederiksen (S) i byen med det synspunkt?

Det spændende ved meningsmålingen er, at den ikke er bestilt af nogen med særlige aktier i erhvervet.

Altinget er et højt estimeret og apolitisk medie, ligesom Epinion er et velanskrevet analyseinstitut, så heller ingen angrebsflanke der.

I Landbrug & Fødevarer er man selvfølgelig glade for, at befolkningen bakker op, men ikke overraskede, for man har for længst undersøgt det samme og fået nogenlunde samme resultat: Danskerne er helt generelt glade for landbrug og det forhold, at vi er selvforsynende med fødevarer.

Det sidste er i disse tider nok ikke blevet mindre vigtigt for den almindelige borger. I takt med, at de danske landmænd tilmed også begynder at spille en stor rolle indenfor energiforsyning og i øvrigt er centrale i forhold til den grønne omstilling, ja, så må man konstatere, at mange mediers aktivt tilvalgte negative holdning over for landbruget - en følge af deres ringforlovelse med de landbrugskritiske lobbyorganisationer - bare ikke har den store klangbund i befolkningen.

Kritikerne er i meget store træk hovedstads- og storby-moralister, der i sikker forvisning om egne fortræffeligheder missionerer på livet løs - men mest af alt altså til de andre medlemmer i den iltfattige osteklokke.

Og hvad var det så med knuderne og de vridende hænder?

Ifølge Altinget siger direktøren for Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby, at folk godt nok ikke ’virker til at have et brændende ønske om at gøre landbruget mindre’, men, som han siger, så bakker folk faktisk op om de grønne målsætninger. Og det er jo også rigtigt.

Måske folk bare har forstået, at det gør landbruget også, og at det blandt andet har forpligtet sig til at være CO2-neutralt i 2050.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle