Danskernes jul 2022 er fyldt med traditionel julemad

Flæskesteg eller and? Julen nærmer sig, og vi er ganske traditionsbundne hvad angår madvaner, afslører undersøgelse fra L&F. Økolog håber, man husker at kigge efter Ø-mærket på flæskestegen.

Landbrug & Fødevarer har igen i år undersøgt danskernes forventninger til julen. Langt de fleste glæder sig allermest til samvær med familie og/eller venner, mens to ud af tre danskere glæder sig til julemaden. 

Analysen er baseret på en undersøgelse gennemført af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2022. 

Blandt dem, der ser frem til julen, er det især samværet med familie og venner, man glæder sig til. Men på andenpladsen finder man julemaden, som over halvdelen glæder sig til.

Helt sikkert brun sovs

Flere end ni ud af ti danskere i alderen 18-70 år forventer at holde juleaften. Af disse planlægger 46 procent at holde juleaften hjemme enten med eller uden gæster, mens 43 procent planlægger at holde jul et andet sted end hjemme.

Fem procent har endnu ikke besluttet sig i midten af november.

Spørger man danskerne, hvad de forventer, der vil stå på julebordet i år, er der stor enighed om, at julebordet vil rumme brun sovs, brunede samt hvide kartofler, rødkål og risalamande.

77 procent forventer, at der vil stå and på julebordet, mens 70 procent forventer at få flæskesteg.
55 procent finder det vigtigt eller meget vigtigt, at julemaden er lavet med danske råvarer, mens blot 13 procent svarer, at det ikke er vigtigt. Hver tredje forholder sig neutral.

Måske økologisk gris?

Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, driver sammen med sin mand restaurant på parrets gård, Rabarbergården i Nordsjælland, og hun se en tendens i år til, at den grønne dagsorden er kommet ind i ønskerne fra gæsterne til julemiddagene her omkring den forestående højtid. 

- Der er stadig ønsker om traditionelle juleretter, men gerne med mere grønt tilbehør som kål, som jo også blev serveret som tilbehør i gamle dage. Og jeg slår altid et slag for, at man tænker så bæredygtigt som muligt, når man køber fødevarer, siger hun.

Hun håber især, at når danskerne skal ud og købe  flæskestegene, at de tænker over, hvordan grisen har haft det - om den har 'levet med himmel over hovedet', som hun kalder øko-grisenes opvækst.

- Vi ved, der er et fald i økologiske griseproducenter, de har trange vilkår i disse tider, men der skal nok grisekød nok i kølediskene til juledagene, siger Louise Køster.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle