DC: Alle ejere skal certificeres og sætte bæredygtighedsmål

Allerede næste år skal alle svineproducenter hos Danish CRown kortlægge deres bæredygtighed.

Alle Danish Crowns andelshavere på grisesiden skal certificeres på deres bedrifters bæredygtighed. Certificeringen skal allerede gennemføres næste år – og faktisk er selskabets repræsentantskab med 78 andelshavere samt bestyrelsen i gang med den nye registrering.

Det fortæller Danish Crown netop i dag, hvor de afholder konferencen Meat2030, hvor de efterspørger ideer fra organisationer, virksomheder og meningsdannere i ind- og udland til en bæredygtig fremtid for kødproduktion.

”Vi har tal på, at vi har reduceret CO2-aftrykket per kilo kød med 25 procent de sidste ti år, men vi har ingen registreringer på gårdniveau af, hvor meget vi egentlig har flyttet os. Derfor vil vi gerne have kortlagt teknologierne ude på bedrifterne i dag. Her har ting som fodereffektivitet, gylleforsuring, biogas, gylleudslusning med mere stor effekt på bæredygtigheden”, forklarer Nicolaj Nørgaard, direktør i Ejerservice i Danish Crown.

Uomgængeligt at arbejde med

”Målet er, at alle i repræsentantskabet skal certificeres inden jul. Og så forventer vi, at alle øvrige andelshavere på svinesiden skal igennem i 2019”, siger han.

Ud over, at man skal registrere data for bedriften, som den er nu, skal man sætte mål for, hvordan man vil effektivisere de kommende år.

Nicolaj Nørgaard pointerer, at øget bæredygtighed ikke er ensbetydende med øgede udgifter.

”En bedre fodereffektivitet hænger også sammen med lavere CO2-udledning. Så der er også en økonomisk driver for den enkelte andelshaver. Derfor mener vi, at det er meget nærværende for vores andelshavere at arbejde med”, siger han.

For kommunikationsdirektør i Danish Crown Astrid Gade Nielsen er det at arbejde med bæredygtighed uomgængeligt.

”Vores repræsentantskab er frontløbere. Men alle landmænd skal sætte bæredygtighedsmål. I første omgang bliver det frivilligt, hvor store mål man vil sætte sig. Men vi håber, at alle vil sætte nogle høje mål, og se på, hvor de kan reducere deres CO2-aftryk og blive mere bæredygtige”, forklarer hun.

Forventet tidsforbrug – et par timer

Nicolaj Nørgaard har endnu ikke den færdige model, idet repræsentantskabet agerer som testpersoner.

Han erkender, at opgaven er en ekstraopgave for ejerne, men forventer, at man som landmand ikke skal sætte flere timer af til den nye certificering.

”Vi laver det som en tilføjelse til vores Danish produktstandard. Der får alle jo i forvejen besøg hvert tredje år af certificeringsbureauet. Når vi lægger det ind derunder, så kan vi holde omkostningerne nede,” siger Nicolaj Nørgaard og tilføjer:

”I forhold til tidsforbrug så forventer vi, at det ikke bliver uoverkommeligt. Det her er første skridt. Men der er stor signalværdi både til vores andelshavere og omverdenen.”

Kvæg holdes uden for – for nu

I første omgang er det udelukkende grisesiden, der skal certificeres. På oksekød skal der flere analyser til, før det også skal rulles ud på kvægsiden, forklarer direktør for DC Beef Finn Klostermann. Det skyldes, at der er flere tråde over til Arla, hvor malkekøerne har en stor del af deres liv og at der er store forskelle fra for eksempel slagtekalveproduktion til naturpleje-produktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle