DC-boss: Ejere forstår ikke alvoren

Danish Crowns direktør Jais Valeur ser kun én vej til at levere de 60 øre ekstra, som ejerne har så hårdt brug for.

De danske svineproducenter har formentlig ikke forstået alvoren af Danish Crowns situation. Sådan lød det fra adm. direktør i deres selskab, Jais Valeur, da han talte ved fejringen af Landbrugsraadets 100 år s jubilæum torsdag på Axelborg. Her var slagteridirektøren på scenen sammen med de øvrige direktører fra landets fire største andelsselskaber i en større debat.

Jais Valeur kom med en helt aktuel melding om, at Danish Crown risikerer at måtte lukke slagterier de kommende måneder på grund af de faldende svinemængder herhjemme. Samtidig er selskabet - trods nærmest eksplosivt stigende noteringer - presset af, at man har svært ved at følge med konkurrenterne.

"Giver det et troværdighedsproblem?", spurgte interviewer Niels Lunde, chefredaktør på Børsen om det faktum, at de berømte 60 øre i merpris til de danske svineproducenter i forhold til konkurrenterne er blevet udsat.

"Der er ingen tvivl om, at vi har nogle ejere, der har været i en meget vanskelig situation de sidste år, og de forventer, at vi kan levere på det her", forklarede Jais Valeur og pegede på, at det især er konkurrencen fra USA og Spaniens boomende griseproduktion, der presser selskabet - og endda har intensiveret konkurrencetrykket de sidste år.

Det skal løses ved salg

Slagteridirektøren ser dog ingen anden mulighed end at sælge sig til de 60 øre ekstra.

"Det er sådan set ret enkelt. Vi skal levere det", konstaterede han.

"Forstår dine ejere alvoren?", lød spørgsmålet fra Niels Lunde.

"Det tror jeg faktisk ikke, de gør. Der er nogle, der forstår det og vi har gode diskussioner med ejerne på kredsmøderne. Men der er også mange, der ikke forstår det stadigvæk. De tænker, ledelse kan I ikke bare tage jer sammen og så løse det problem? Jeg kan ikke bare fikse det, at vi betaler 280 kroner i Danmark, og den tyske løn er 115 kroner for det samme arbejde", sagde Jais Valeur og forklarede, at automatisering eller lønnedgang ikke er realistiske løsninger på sagen.

"Vi er født bagud. Og det tror jeg ikke, at der er nogen forståelse for. Det må man kunne fikse", konstaterede direktøren, men pegede så på:

"Man kan ikke løse det ved effektivisering, du er nødt til at skrue op for værdien".

At disse løsninger dog haster, nu hvor op mod halvdelen af de danske smågrise køres ud af landet, er direktøren dog udmærket klar over.

"Nu er vi helt nede i kernen, hvor det gør ondt at lukke et slagteri eller skære yderligere ned", mente Jais Valeur.

Emneord

video , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle