DC og svineproducenter uenige om fremtidens løsninger

Danish Crown-chef Jais Valeur vil lade sig inspirere af spansk og amerikansk model, men Danske Svineproducenter kritiserer idéen.

Slagterigiganten Danish Crown er presset på sine traditionelle stærke markeder af en stærk spansk og amerikansk produktion, der med sin integratormodel trækker fra, når det kommer til indtjening.

Det har fået topchef Jais Valeur til overveje, om man kan kopiere modellen i Danmark, fortæller han til Finans.dk.

"Hvis vi ikke lykkes med det her, mener jeg, at man seriøst kan spørge sig selv, om der i fremtiden overhovedet vil være en slagtesvineproduktion af betydning i Danmark," siger Jais Valeur til avisen.

I integratormodellen er det et selskab, der ejer hele kæden lige fra avlsgrise til foderproduktion til salg osv., mens landmændene ejer jord og stalde.

"ejer allerede hele værdikæden"

Den idé møder heftig kritik hos Dansk Svineproducenter.

"Direktøren overser, at dansk svineproduktion allerede er organiseret efter den såkaldte integratormodel. Danske svineproducenter ejer hele værdikæden: Smågrise, slagtesvin, foderproduktion, slagterier, forædlingsindustri etc.", påpeger Per Bardrum, der er direktør for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

På LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18 nævnte Jais Valeur blandt andet idéen om at få standerdiseret nogle foderblandinger og pulje dem sammen i indkøb.

Heller ikke det forslag bider Danske Svineproducenter på. Organisationen mener nemlig, at man allerede puljer foderindkøbene sammen, og at det er tilpasset den økonomisk optimale fodring på gårdniveau.

"Svineproducenterne har endnu til gode at høste gevinsten af slagteribranchens mange fusioner, der ellers har været sat i udsigt i de seneste mange år. Slagteribranchen bør koncentrere sig om det, de bør være de bedste til, så lad nu endelig grovvarebranchen gøre det, de er bedst til, siger Per Bardrum i pressemeddelelsen og tilføjer, at Danske Svineproducenter er enige i, at omkostningsniveauet generelt skal ned. 

spanske forhold er anderledes

Især det spanske marked er på kort tid begyndt at udgøre en heftig konkurrent og har overhalet den danske eksport, og Jais Valeur vil gerne lade sig inspirere af produktionen i Spanien.

Danske Svineproducenter påpeger dog, at der er store forskelle i dansk og spansk svineproduktion.

"Blandt andet bruges der cirka 10 gange mere antibiotika end i Danmark. Produktionen af hangrise er mere udbredt, og der er mindre fokus på dyrevelfærd, bæredygtighed, klimamærke, grønt regnskab etc.", lyder det i pressemeddelelsen.

Derfor mener Per Bardrum, at væksten i produktionen og eksporten i Spanien - udover de højteknologiske forhold - måske skyldes et andet fokus end det danske: 

"Slagterigiganten bryster sig ellers ofte af slagteriet i Horsens. Men måske er det slet ikke vejen frem til den asiatiske forbruger at fokusere så meget på bæredygtighedsstrategien". 

"Vi ved det ikke, men kan blot konstatere, at den spanske notering var 18 øre bedre i 16/17 og 34 øre bedre i 17/18 end den danske notering. Hvis danske svineproducenter havde fået den spanske notering, ville det, ved 10 millioner slagtesvin årligt, blive til en merpris på mindst 148 millioner kroner i 16/17 og mindst 279 millioner kroner i 17/18".

egne idéer

Som en afrunding kommer Danske Svineproducenter med egne idéer, der kan medvirke til at løse de problemer, erhvervet kæmper med.

"Vi må medgive slagteridirektøren, at det for slagteriet ville være optimalt med bedre styring af udbud og efterspørgsel af råvaren, siger Per Bardrum, som mener, det kan løses ved at ophæve leveringspligten. 

"Råvaren skal nok være til stede, hvis der kan tilbydes en konkurrencedygtig pris i forhold til Tyskland, mener han". 

Et andet råd til slagteridirektøren er, at han garanterer en fast pris, der dækker omkostninger og en anstændig aflønning af arbejdet til slagtesvineproducenten, skriver organisationen til slut.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle