De høster for sidste gang: Efter 50 år er gården solgt

Det bliver den sidste høst i år for Anders Clausen på 73 år, der på grund af alderen og et dårligt knæ har solgt gården.

Det er hverken med vemod eller trist stemme, at Anders Clausen fra Abterp ved Bredebro fortæller, at hans gård er solgt. De sidste 50 år har han boet på gården i Sønderjylland sammen med sin hustru, men snart vil det være sidste høst for parret.

"Vi er tredje generation på gården, men nu stopper det. Jeg bliver 74 år, og jeg føler, det skal være nu. Vores søn har længe meldt ud, at han ikke vil have gården, og jeg er blevet opereret for en alvorlig sygdom og har et dårligt knæ, der også snart skal opereres", fortæller Anders Clausen.

Sammen med sin hustru har Anders Clausen to børn, hvor sønnen ofte har hjulpet til som pilot i mejetærskeren. Med nystiftet familie og arbejde som lastbilchauffør, har sønnen ikke længere tid til at hjælpe nær så meget. Derfor passer salget fint ind i Anders Clausens billede.

"Det bliver ikke svært at sige farvel. Jeg var ude i marken i går, og energien er ved at forsvinde. Inderst inde gør det lidt ondt, men vi har jo alderen at tænke på. Måske der bliver åbnet en øl på den sidste dag med høst", siger han.

ikke bange for at gå i stå

Gården på 76 hektar har på markplanen blandt andet maltbyg, hvede, rug, og raps. Lige nu mangler Anders Clausen at få 21 hektar vårbyg og fem hektar havre i hus med gårdens New Holland TC56. Rug har givet 50 tønder udbytte i gennemsnit.

"Generelt er vi tilfredse med udbyttet, men rug skuffer lidt. Jeg gav gødning lidt for tidligt, fordi jeg skulle opereres, og så ville jeg have det gjort inden. Det har heller ikke regnet så meget hos os. Men jeg er slet ikke utilfreds", lyder det fra landmanden.

Ferier har der ikke været meget tid til de sidste 50 år, og derfor bliver der i fremtiden mere plads til sommerhuset og cykelture, når det snart nyopererede knæ har hvilet. Naboen med malkekvæg overtager arealerne, og indtil Anders Clausen har fundet et nyt hjem, bor de til leje på gården fra 01. oktober.

"Min datter og svigersøn har et landbrug. Der kan jeg hjælpe til med at køre halmballer, så jeg slipper ikke landbruget helt. Jeg skal nok få tiden til at gå, det er jeg ikke bange for".

Med billederne deltager Karina Hansen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle