De knokler for at finde fremtidens foder

Forleden indviede Institut for Husdyrvidenskab deres nye foderfabrik.

Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet i Foulum har fået en ny, unik foderfabrik, som er en Plug & play foderfabrik fra Skiold.

»Den nye foderfabrik skal vi bruge til at lave forsøgsfoder både til fjerkræ, grise og kvæg. Vi kan arbejde med forskellige foderblandinger, og hvis der er nogle alternative råvarer, som landmanden skal til at fodre med, så kan vi lave forskning på det og se, hvordan man bedst kan fodre dyrene med det«, siger Mogens Larsen, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Alternative foderingredienser, som instituttet kan arbejde med, er blandt andet muslinger, søstjerner, tang og insekter.

»Det er nogle af de helt nye fodermidler, som vi måske skal til at fodre med«, siger Mogens Larsen.

Ny forsøgsmaskine

Noget af det særlige ved det nye anlæg er extruderen, som er den første af sin slags i Danmark.

»I en extruder kan man lave hårde popcornskerner om til cornflakes. Man har en hård kerne, man ikke kan tygge i, og så laver den det om til cornflakes, som man så kan spise til morgenmad«, forklarer Jens Bech Andersen, chefkonsulent, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Extruderen kan øge foderets overflade, så det bliver lidt svampet i konsistensen, ligesom nogle typer af hundefoder er.

»Den er ikke ret meget anvendt i klassisk husdyrernæring endnu, men det er den ved foder til fisk og kæledyr, og nu kan vi også bruge den til husdyr - det er meget, meget interessant«, siger Jens Bech Andersen.

Næringsstoffer skal bedre udnyttes

En af instituttets opgaver er at undersøge, hvordan næringsstofferne i foderet bedre kan udnyttes.

»Og den vej kan være med til at reducere udledningen af drivhusgasser«, siger Mogens Larsen.

Her spiller foderfabrikken også en vigtig rolle.

»Potentielt kan man helt anderledes få fat i næringsstofferne, der ligger i fodermidler, ved at bruge extruderen«, siger Jens Bech Andersen.

På instituttet undersøger man også, hvordan de forskellige typer af foderpiller opfører sig i dyrenes mave- og tarmsystem. Det kan for eksempel være, hvor let pillerne går i opløsning i væske - også her skal extruderen anvendes.

»Det er en af de maskiner, der virkelig kan være med til at påvirke de fysiske egenskaber af foderet, og hvordan det opfører sig, når det kommer ned i væsken i mave- og tarmsystemet hos dyrene«, forklarer Mogens Larsen.

Faktaboks

Foderfabrik fra Skiold

  • På foderfabrikken skal der produceres foder til forsøgsdyrene på Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet i Foulum. 
  • Anlægget er en Plug & play foderfabrik fra Skiold og erstatter den gamle foderfabrik fra 1983. 
  • Opsætningen består blandt andet af tre typer blandere, skivemølle, hammermølle og valse samt to pillepressere og en extruder.
  • Prisen på anlægget er hemmelig. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle