De Radikale klar til hurtig landbrugsaftale uden blå blok

De Radikale er parat til at droppe ønsket om at lande en bred landbrugsaftale.

Efter at Venstre har flaget, at partiet ikke kan se sig selv gå ind for en landbrugsaftale, som forhandlingerne står nu, er De Radikale klar til at opgive at samle fløjene i Folketinget.

Det skriver De Radikales landbrugsordfører, Zenia Stampe, i en kommentar til Venstres udmelding.

"Vi har siddet på over 40 forhandlingsmøder og arbejdet tålmodigt for en bred aftale hen over midten. Men når vi i dag hører Venstre afvise et bredt forlig og udskyde forhandlingerne til engang i efteråret, så bliver vi nødt til at sadle om".

"Vi prioriterer handling og ambitioner højere end en bred aftale. Og når nu det er blevet så tydeligt, at de borgerlige bare trækker tid for at udvande ambitionerne, så vil vi i stedet opfordre regeringen til at gå efter at lukke en aftale med støttepartierne før sommer", skriver Zenia Stampe.

Landbruget skal grundet sin betydelige andel af Danmarks CO2-udledning spille en stor rolle, hvis målet om at opnå en reduktion på 70 procent i 2030 skal nås, lyder det.

Det politiske slagsmål består i, hvor store krav man kan stille uden samtidig at hæmme landbruget i Danmark. For at sikre ro om erhvervet har både rød og blå blok fokuseret på, at aftalen bliver bred i Folketinget.

Venstres landbrugsordfører reagerede i torsdagens Information på et lækket notat til Landbrugsavisen, der viser, at der er lagt op til, at landbruget skal reducere sin kvælstofudledning med 13.100 ton.

"Vi kommer ikke til at skrive under på en aftale, hvor der står 13.100 ton kvælstofreduktion. Overhovedet ikke. Der kommer ikke nogen bred aftale. Det må blive en aftale med en af siderne. Det er der, vi er nu", siger han til Information.

Og hvis det er holdningen, så er De Radikale altså klar til at droppe holdningen om, at en aftale skal være bred.

"Landbruget har brug for afklaring, men det har de andre sektorer også. For hvis landbruget ikke leverer, så bliver opgaven jo desto større for dem", skriver Zenia Stampe.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle