De sidste afgrøder er skudt, mens landmænd kæmper mod regnen

De sidste afgrøder i Skyd Høsten Først konkurrencen er blevet krydset af, mens landmænd rundet omkring i landet kæmper mod regnen for at få det sidste af høsten i hus.

Havre, triticale og hestebønner var de sidste tre ud af 13 afgrøder i Skyd Høsten Først konkurrencen, hvor man har kunnet vinde et gavekort på 500 kroner,-. Denne uge blev de tre afgrøder krydset af listen, da pauser i regnvejret betød, at der blev høstet rundt omkring i landet. På Lolland fik driftsleder Peter Larsen høstet hestebønner for første gang på Knuthenlund, der er en planteavlsbedrift med 650 hektar. Som så mange andre steder forventer man regn i de kommende dage, så høsten af hestebønnerne skulle i hus, inden vandet faldt. Selv om det er første høst af hestebønner på bedriften, mener Peter Larsen, at de høstede den tidligere, end man ellers ville. Hvorvidt udbyttet er lavt eller højt, kan han dog ikke sige. Også triticale og havre blev der sat kryds ved i ugens løb.

Eksperimentmark

Mads Møller Andersen sendte et billede ind af havrehøsten på Østfyn. De seks hektar, som de høstede, var egentligt et eksperiment, hvor de havde besluttet sig for at så havren i november. Som det ser ud nu, bliver eksperimentmarken en af de bedste med havre på bedriften.

- Det er nok blevet den bedste havre, vi har i år. Det var noget, vi havde sået i november måned som et forsøg. Vi har 38 hektar med havre, og så såede vi seks i november, fordi det var så fint og tørt. Så vi tænkte, nu prøver vi, fortæller Mads Møller Andersen om eksperimentet, der viste sig at være en god idé.

Ugens Bedste

Ugens Bedste billede er af et efterhånden sjældent syn i dansk landbrug. Marlene Broe Rasmussen sendte et billede ind af et hestespand, hvor tre Jydske Heste trækker en selvbinder. Selvbinderen bliver kørt af Marlene Broe Rasmussens mand Vagn Rasmussen, da de sammen havde arrangeret høstarrangementet, hvor alle interesserede havde mulighed for at komme forbi og opleve, hvordan man engang høstede med originale hestekræfter.

For traditionens skyld

Selv om regnen faldt drypvist i byger, vurderer Marlene Broe Rasmussen, at der var omkring 100 fremmødte ud over medlemmerne af den lokale avlsforening. Det glæder hende, for man høster kun et stykke af marken, for at de fremmødte kan få lov til at opleve, hvordan man høstede, før traktorer gjorde deres indtog.

- Det er kun for sjov. Det er ikke sådan, at vi dyrker jorden på den måde. Vi gør det, fordi vi synes, at det er sjovt og fordi vi synes, at det er vigtigt at holde traditionerne ved lige.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle