De største danske landbrug ligger i udlandet og har det rigtig godt

På listen over de ti største danske primærlandbrug er der kun sneget to »etniske« danskere ind, nemlig Overgaard Gods A/S og Lerche-Simonsens-familiens virksomhed.

Og i begge tilfælde skyldes meget af omsætningen noget andet end dansk landbrugsproduktion - nemlig grovvarehandel hos Overgaard og udenlandske aktiviteter hos Lerche-Simonsen. De øvrige er nok ejet af danskere, men landbrug, jord og dyr skal man ud i Europa og helt til Kina for at finde.

Og det går godt for de største danske landbrug i udlandet. Meget godt endda. F.eks steg omsætningen hos Axzon med 120 mio. kr. eller ni procent fra 2015 til 2016, og dermed fastholder det Polen-Ukraine-baserede selskab sin suveræne førsteplads, nu med en omsætning på næsten 1,4 mia. kr. Listens nummer 2, Idavang A/S i Litauen og Rusland, har som etteren kun svin på repertoiret, men med stærkt stigende svinepriser i øst er det nu heller ikke nogen dum idé. Idavangs omsætning er dog kun halvt så stor, nemlig 700 mio. kr.

Dansk gods drog på medaljehøst ved oste-VM 20. november · 14:15

I Rumænien præsterede DCH International i 2016 det største overskud i selskabets historie. Før skat blev overskuddet på 96 mio. kr. mod 45 mio. kr. året før. En del af overskuddet - cirka 15 mio. kr. - skyldes dog en ændret værdisætning af svin. Men omsætningen fejlede ikke noget; den steg nemlig fra 378 til 409 mio. kr. Men selv om indtjeningen er i top, skal de danske landmænd, der har aktier i landbrugene, ikke se frem til at få udbetalt de store udbytter fra hverken Axzon, Idavang eller DCH. Selskaberne har valgt indtil videre ikke at udbetale noget til ejerne. Pengene skal nemlig investeres i mere vækst.

De ti på listen er alle er selskaber. Enkeltmandsejede virksomheder har ikke pligt til at oplyse regnskabstal.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu