De voksne børn vender trofast hjem for at være med i høsten

Der skal god mad til at klare de mange timer med høstarbejdet. Det værner de særligt om både på bedriften Rumohrsgård i Augustenborg og hos Vesterhedegaard i Holstebro.

I Holstebro på bedriften Vesterhedegaard høster de løs af vårbyggen. Vejret kan simplethen ikke blive bedre, så det er bare med at udnytte de gode solskinstimer til at få udbytte hjem.

"Det er gået rigtig fint, og det er et fornuftigt udbytte ift., at det er en noget sandet jord. Og så kan vejret ikke blive bedre, vi høster hjem med en vandprocent på 14-15", siger Nikolai Sørensen, søn til Kim Sørensen, der ejer bedriften Vesterhedegaard.

De driver 190 hektar, hvoraf 120 af dem er vårbyg, der skal bruges til maltbyg. Nikolai Sørensen er fast medhjælp på bedriften, og udover ham er det hans far og endnu en medhjælper, der står får høstarbejdet. Men der er ingen høst uden mætte maver, og derfor står Nikolais mor og søstre klar med mad i marken, når tiden er til det.

"Det er fast tradition, at når der er høst, så rykker hele familien i marken og spiser sammen, så kan vi også få slukket maskinerne og få snakket sammen. Mine søstre bor i Aarhus nu, men når det er muligt, kommer de hjem og følger med i høsten", siger Nikolai Sørensen.

Nikolai Sørensen blev student for lidt over et år siden, og har i sit sabbatår arbejdet fuldtid på sin fars bedrift. Han brænder ekstremt meget for landbruget, og ender formentlig med at gå den vej. Men han vil ikke forhaste noget igennem, så han tager lige et sabbatår mere, hvor han arbejder videre på Vesterhedegaard.

De tippede kornvognen som en parasol

På bedriften Rumohrsgård i Augustenborg, er det også fast rutine, at hele familien rykker i marken for at spise sammen. Kristine Friis Iversen er flyttet hjemmefra, men kommer så vidt muligt hjem i høsten og hjælper sin mor i køkkenet, hvor der smøres madpakker til frokost og laves aftensmad.

"Hver aften spiser familien og alle de ansatte sammen. Jeg kommer hjem, fordi for mig, er høsten bare forbundet med sommeren, og at vi skulle hjælpe til. Min bror hjælper også til i marken, hvor han kører korn fra", siger Kristine Friis Iversen.

Høstarbejderne er særligt glade for kød, sovs og kartofler, så det er et kæmpe hit, hvis menuen står på det. I går på en særligt varm sommeraften, kørte Kristine og hendes mor i marken med trailer og bænk, så alle kunne sidde der og spise sammen. 

Solen bagte stadig ned om aftenen, så de tippede lige kornvognen, så den kunne fungere som parasol under maden.

På bedriften Rumohrsgård er de i gang med hvedehøsten, hvor udbyttet indtil videre viser lidt over 10 tons per hektar og en vandprocent på 14. Hele bedriften driver 450 hektar planteavl samt svineproduktion.

Med de indsendte billeder deltager Kristine Friis Iversen og Nikolai Sørensen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle