Debat: Frihandel skal være fair

Der er voksende bekymring for, at globalisering giver færre job. Det gør det ikke. Uden kan det være svært at bevare job, mener Pia Olsen Dyhr.

Frihandel giver flere job. Frihandel er den bedste måde at sprede velfærd – også til andre end os selv, men frihandel skal også være fair. Det kunne fire debattører blive enige om i en debat på Folkemødet i Landbrug & Fødevarers telt fredag. I hvert fald på overfladen.

Pia Olsen Dyhr (SF) der er tidligere handelsminister talte varm for frihandel. Det vil ikke alene gavne Danmark, men også ulande, fordi de får adgang til nye markeder uden told og kvoter.

»Men det skal være fair frihandel,« understregede hun.

Ordet fair – retfærdig – var der ingen, der modsagde. Men Peter Chase, tidligere diplomat fra USA, antydede at det måske netop er på det punkt – hvad er fair og hvad er ikke – at der kan opstå problemer.

»I ulande er lønnen lavere. Man kan ikke sige, at bare fordi de har lavere løn, er det ikke fair. Hvis man bruger ordet fair forkert, bliver det unfair,« sagde han.

Den canadiske ambassadør i Danmark, Andre francois Giroux, understregede, at en frihandelsaftale skal komme begge parter til gode. Det hanler ikke bare om at fjerne told og kvoter, men også om at fjerne bureaukrati, hvis det skal være ægte frihandel, for ofte ligger komplikationerne i indirekte protektionisme.

Martin Merrild talte også varm for frihandel, som vil komme et eksportland som Danmark til gode. Men der skal være retningslinjer, der sikrer lige vilkår.

»Der skal være nogle standarder. Vi vil ikke pludselig have kyllinger, der er dyppet i klorin, i Danmark eller gmo-kyllinger,« forklarede han.

Pia Olsen Dyhr kunne tilføje, at der også skal være standarder på miljøsiden, så man ikke kan dumpe produkter produceret på en ringere måde.

Samtidig understregede hun, at frihandel giver flere job i begge ender. Altså alle parter får flere job, og derfor bør man ikke frygte frihandel.

»Nogen tror, at vi mister job til Kina og Bangladesh på grund af frihandel. Sådan er det ikke, tværtimod skaber det job,« understregede hun.

Pt er det to store frihandelsaftaler i spil i EU, nemlig med henholdsvis USA og Canada. Men selv om parterne tilsyneladende er meget enige om, hvor godt frihandel er, har de været flere år undervejs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle