Debat

Debat Debat & Meninger

Tilbage til debatten Login

Skal Karl og Marie fryse til vinter ?

 

Fhv. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har med 3 måneders varsel forbudt energikoks til boligopvarmning. Er dette forbud ikke i strid med EU-lovgivningen?

 

Husmandsparret Karl og Marie har i næsten 50 år levet et lykkeligt og godt liv på deres lille landbrug på trods af forskellige myndigheders hetz mod dem og de små landbrug, men vil kommende generationer få samme mulighed for at leve på landet i fri natur, eller vil livet i landdistrikterne gradvist blive vanskeligere og for nogen måske umuliggjort?

 

I mange år har Karl og Marie opvarmet deres bolig med halm fra egne marker og med petrokoks også kaldet energikoks eller "fattigmands brændsel", men i 2016 blev hele den lille ejendoms marker tilplantet med skov, hvorefter petrokoks var eneste brændsel til boligopvarmning.

 

I 2018 har Jakob Ellemann-Jensen med 3 måneders varsel forbudt dem at fyre med energikoks; kan han det, når Danmark ikke kan forbyde diesel- og benzinbiler i 2030 i medfør af EU lovgivning?

 

Karl og Marie er et ældre ægtepar på snart 80 år, som kun har deres folkepension at leve af; de vil meget gerne have en varmepumpe, hvis det er en mulighed, men en sådan koster ca. 90.000 kr. eller mere.

Der er ikke et nøjagtigt tal for, hvor mange boligejere, der skal skifte fyr og brændsel, men forventningen er, at det er 2.000-2.500 boligejere eller måske mange flere, ifølge miljøstyrelsen.

I de fleste landdistrikter i Danmark foregår bolig opvarmningen med oliefyr, pillefyr, varmepumper, gas, naturgas, staldvarme, petrokoks, forskellige former for affaldsvarme og træfyr.

 

Fjernvarme er fjern!

Fjernvarme er, hvad mange byboer ikke ved, meget fjern i landdistrikterne, fordi det vil være for dyrt og med for stort et varmetab at etablere et forsynings net.

Danmarks nye regering gik til valg på et mere grønt Danmark og mere miljø. Pia Olsen Dyhr udtalte efter regeringsdannelsen, at hun "ikke kunne være i sin egen krop af glæde". Vil det også glæde Pia Olsen Dyhr, at mange ældre mennesker måske skal fryse til næste vinter?

Nu bliver det spændende at se, om den nye regering har evne til at se ud over Valby Bakke og lave en samlet realistisk forsynings- og varmeplan for udkants-Danmark, så der ikke er mennesker, der skal fryse til vinter; men de får travlt, for det er snart vinter!

 

 

Tilbage til debatten