Deltidslandmænd: Vi har fremtiden foran os

Deltidslandmændene er en nødvendig del af vækstlaget i fødevareerhvervet, konkluderede deltidsrepræsentanterne på midtjysk regionsmøde.

Antallet af deltidslandbrug overstiger stort antallet af heltidslandbrug i dagens Danmark, men alligevel føler deltidslandmændene sig lidt udenfor og klemte, både i deres forening Landbrug & Fødevarer og i den voldsomme og hastige udvikling, som sker indenfor landbruget i dag.

Men det kan sagtens kan være fra netop laget af deltidslandmænd, at nytænkning, innovation og skabelse af fremtidige arbejdspladser sker. Det handler kun om at se tingene på en ny måde.

Det var den optimistiske konklusion på en aftens livlig diskussion blandt en snes repræsentanter for Region Midtjyllands landboforeningers og familielandbrugs deltidsudvalg, som mandag aften var samlet til møde i Viborg. Det fremgår af en pressemeddelelse om mødet fra Landboforeningen Midtjylland.

’Vi skal tænke anderledes’

Aftenens vært var deltidslandmændenes repræsentant i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse Klaus Høeg fra Landboforeningen Midtjylland.

Fra mødets start stillede han spørgsmålene: »hvad vil vi?« og »hvor er vi om 7-10 år?« til de fremmødte.

Aftenens gæstetaler, formand for LandboForeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, kom som den første ind på nogle af svarene.

»Fremtiden ser meget anderledes ud både digitalt og teknologisk. Vi må forvente, at kravene til os landmænd fra samfundets side vil blive langt mere markante, både til vores husdyrbrugsproduktion, til dyrkningsformer og til naturforvaltningen,« forudså han og pegede på, at der tegner sig nogle perspektiver, som i den grad vil forandre dansk landbrug.

»Vi bliver en kæmpestor flok, som skal til at tænke helt anderledes meget snart.«

Få fat i de kreative

»Vi kan starte med at læse Information og Politiken og gå på FoodExpo i Herning,« fastslog Jens Simonsen, der er formand for faggruppen Økonomi og medlem af faggruppen Deltid under Herning-Ikast Landboforening.

På FoodExpo kan man se et hav af små, nye, trendy fødevareproducenter, som satser benhårdt og direkte på unge, bevidste forbrugere i København og andre storbyer.

»Dem, jeg mødte på FoodExpo, havde små landbrug og producerer og sælger kalvekød, specialsalater, svampe og mange andre spændende nicheprodukter. De er alle sammen deltidslandmænd, men identificerer sig ikke med os,« fortalte Jens Simonsen.

»De ser sig selv som iværksættere og fødevareproducenter med netværker i kreative og innovative miljøer. Men jeg synes, vi skal have fat i dem, både som inspiratorer og som medlemmer.«

Broget image

Billedet af en deltidslandmand anno 2018 er broget og dækker alt lige fra den klassiske husmand, som inderst inde er ked af at have for lidt jord og dyr til at være fuldtidslandmand, over folk, som nyder at veksle mellem lønarbejdet og arbejdet i marken og med dyrene til disse nye unge iværksættere på mindre ejendomme.

»Det er vigtigt, at vi skaber synlighed og forståelse omkring denne mangfoldighed og arbejder fagligt for at støtte og udbygge mulighederne for alle deltidslandmænd,« siger Klaus Høeg og peger på, at deltidslandmænd vil blive ved med at udgøre en væsentlig en del af fremtidens naturforvaltning og specialproduktioner og at man derfor bør tages alvorligt.

Har gode mærkesager

Klaus Høeg peger på, at alt fra beskatning af de små landbrugsejendomme til pensionsforhold, forsikringer og arbejdsløshedsunderstøttelse også er af stor betydning for den type landmænd.

»Det kan godt være, at deltidslandmænd ikke er klassiske landmænd eller bidrager med store produktioner til hjemmemarkedet og eksport, men vi er en del af hele det nødvendige vækstlag i erhvervet, vi er koblingen mellem land og by og den hurtige kreativitet indenfor faget,« sagde Klaus Høeg.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle