Den attraktive arbejdsplads har rene toiletter og god oplæring

Et rent omklædningsrum, en hyggelig frokoststue og mulighed for kurser. Det er bare nogle af de ting, som landbruget kan skrue på for at tiltrække flere medarbejdere.

Landbruget bliver ikke en attraktiv arbejdsplads fra den ene dag til den anden. Det kræver benhårdt arbejde og fokus på, at flere landmænd skal blive bedre ledere. 

Det viser et projekt fra Seges, som blandt andre Kirstine Simoni Faurholt og Dorthe Poulsgård Frandsen udviklede i slutningen af 2019. De har på årets Viden på Tværs i Sorø fremlagt projektet for anden gang, fordi der stadig er især fem udfordringer, der spænder ben, lyder det. 

"Det er ikke noget man bare fikser fra den ene til den anden dag. Det er en problemstilling, vi kommer til arbejde med i mange år endnu. Det handler nemlig om ledelse af medarbejdere, som er et svært område, fordi det har med relationer og mennesker at gøre", siger Kirstine Simoni Faurholt.

Landmændenes fem udfordringer:

  • Tiltrække og rekruttere de rigtige medarbejdere
  • Gennemføre en ordentlig oplæring
  • Udvikle sine medarbejdere hen ad vejen
  • Holde fast på sine medarbejdere
  • Få det bedste ud af, hvis medarbejderne alligevel søger videre

Rene forhold, tak

Landbrugets arbejdspladser skal blive kendt blandt flere. Det går ikke længere kun at annoncere i landbrugsregi, for erhvervet er ved at vokse ud over de folk, der er født og opvokset i landbrug.

"Vi skal blive bedre til at brande vores virksomheder, og selvom branding kan lyde fornemt, er det helt nede på jorden, for det handler bare om synlighed i lokalområdet. På den måde opstår landbruget som en reel mulighed som arbejdsplads blandt lokalbefolkningen", siger Kirstine Simoni Faurholt.
 
Der er også brug for at tænke på de unge ansøgere. De stiller nemlig nye og større krav til arbejdspladsen, hvor et rent toilet, en nydelig frokoststue og fredagsøl med kollegaerne betyder meget.

"De unge vil også have ordnede om arbejdstid - de vil vide, hvornår de er færdige, så de også har tid til familielivet. Og så er socialt samvær med kollegaerne uden for arbejdstiden vigtigt. Det behøver ujje vlre større end en fredagsøl, eller en pizza-aften", siger Dorthe Poulsgård Frandsen. 

Gulerødder i et langt arbejdsliv

Når medarbejderne er kommet ind i folden, handler det først og fremmest om en god start. I Seges' undersøgelse har unge svaret, at de mangler oplæring - nogle, der tager dem under vingerne og introducerer dem grundigt til arbejdsopgaver og kollegaer.

Det kan blandt andet blive løst ved, at en medarbejder er ansvarlig for de nye.

"En anden udfordring er udvikling, for medarbejdere vil udvikles sig i jobbet. Der er forskellige ting, der motiverer på arbejdet. Ejeren er måske mest interesseret i at få penge i kassen, mens medarbejderne vil have et spændende job. Tilgodese de ting, og investér gerne tid og penge i udvikling – hvis man selv starter med at give, så kan det være man også får tilbage?", siger Dorthe Poulsgård Frandsen.

Der er nok at tage fat på, hvis man skal skabe en attraktiv arbejdsplads, men muligheder og udfordringer er et godt skridt på vejen, hvis man vil fastholde sine medarbejdere. 

Det er heller ikke meningen, at alle landmænd skal arbejde med alle udfordringer på en gang, det handler blot om at komme i gang og starte et sted, lyder det.

"Der er ikke et entydigt svar på, hvor landmanden skal begynde. For nogle vil det være, at få håndteret en god oplæringsproces, så medarbejderen kommer godt i gang - man kan nemlig miste mange inden for det første år. For dem med medarbejdere med lang anciennitet, så er det dygtiggørelse og udvikling, der kan være begyndelsen", siger Kirstine Simoni Faurholt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle