Den gode Yara-nyhed var genåbnede fabrikker

I marts skruede Yara ned for produktionen på flere europæiske fabrikker på grund af høje gaspriser. Den produktion kører nu igen, meddeler selskabet.

Det skabte store overskrifter og bange anelser, da nyheden tikkede ind 9 marts:

Den store norske gødningsproducent Yara skruede ned for produktionen af gødning på to fabrikker i Frankrig og Italien.

Yara meddeler i forbindelse med sit nye kvartalsregnskab, at margin-situationen har forbedret sig, og man derfor igen producerer løs fra fabrikkerne.

- Yara vil fortsat monitorere situationen og tilpasse sig markedssituationen fremadrettet, lyder det i Yaras kommentar til situationen i årsrapporten.

Den store variabel på omkostningssiden er selvfølgelig gaspriserne, som længe har været høje – og er blevet dramatisk mere usikre som følge af krigen i Ukraine og Ruslands aktuelle trusler om at trække gasleverancerne til flere vestlige lande, hvor Polen og Bulgarien allerede fået slukket for deres leverancer.

I årsrapporten vurderer Yara, at man kommer til at købe gas til en ekstrapris på svimlende 1.150 mio. dollar i andet kvartal i år og 750 mio. dollar i tredje kvartal i forhold til niveauet sidste år.

Yara kunne onsdag offentliggøre, at man trods de skyhøje gaspriser har formået at vinde endnu mere på indtægtssiden, så man har fordoblet overskuddet før skat, ned- og afskrivninger og særlige poster på over 1,3 mia. dollar i første kvartal.

I en pressemeddelelse opfordrer Yaras koncernchef Svein Tore Holsether regeringer til at gøre mere for at gøre verden mindre afhængig af Rusland.

Har kappet Rusland fuldstændigt

Og er der danske gaskunder, som er nervøse for deres afhængighed af russisk gas, så kender samme Holsether godt til situationen.  

Yara har i de seneste måneder måttet finde nye veje for deres indkøb af vigtige råvarer til deres produktion.  

Ifølge den norske avis Dagens Nærlingsliv blev ejeren en af verdens største producenter af fosfat sat på EU’s sanktionsliste. Det betød, at Yara ikke længere kunne købe varer fra Phosagro – ligesom russiske og hviderussiske EuroChem og Uralchem og Uralkali også blev sat på listen over selskaber, som man ikke bør handle med.

På det tidspunkt sagde Holsether ifølge den norske avis, at det var umuligt bare at gå ud på det globale marked og købe råstofferne fra andre leverandører på meget kort sigt. 

- Vi er globale og blandt verdens største indkøbere af disse produkter med den størrelse, vi har. Vi arbejder nu for at finde alle andre steder, man kan få fat i disse produkter, lød det fra Yaras topchef.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle