Denne bank lever og ånder for landbruget: "Vi vil gerne have flere kunder"

Hos Sparekassen Bredebro kommer 60-70 procent af deres nedskrivninger fra Landbruget. Alligevel sover de, ifølge bankdirektøren, roligt om natten - og tager gerne nye kunder ind.

På trods af, at 60-70 procent af Sparekassen Bredebros nedskrivninger er på landbruget, er de glade for deres landbrugskunder.

"Vi sover roligt om natten," siger John Kristensen.

Sparekassen Bredebro er den bank i Danmark med den største andel af landbrugskunder målt på eksponering i procent -  33,9 procent af deres udlån er til landmænd.

I sammenlignelige institutter, ligger procentdelen, i følge Finanstilsynet på 9,9 procent.

Det skræmmer dog ikke sparekassen, der gerne medvirker til generationsskifte og også gerne tager nye kunder ind.

"Hvis ikke vi skulle låne ud til landmænd så ved jeg ikke, hvem der skulle," siger John Kristensen til Landbrugsavisen.dk da Landbrugsavisen.dk fanger ham på telefonen lige efter ferien.

Sparekassen Bredebro blev stiftet i 1875 af 40 landmænd og erhvervet betyder, i følge Sparekassedirektør, John Kristensen meget i Tønder Kommune.

Han fortæller, at udlånet dækker over 150-200 landmænd, hvoraf nogle er stoppet og har forpagtet jorden ud.

Ingen udvidelser

Sparekassen Bredebros kunder er, i følge John Kristensen, forholdsvis velkonsoliderede og der har ikke været behov for de store jordtilkøb i og med størstedelen af dem er mælkeproducenter.

"Mælkeproducenterne vil selvfølgelig gerne udvide, men det har vi så ikke givet lov til," siger han.

Kassekreditten må ikke stige

Sparekassen støtter, i følge bankdirektøren, meget op om deres landbrugskunder, og han mener det er nogle bedrifter med stor effektivitet.

"Når vi har sagt A, siger vi også B og nogle gange også C, men vi har ikke haft nogle konkurser,  "siger han.

Han fortæller, at de har haft stor fokus på likviditet og at de går budgettallene nøje igennem. Kassekreditten må ikke stige.

"Sidste år da afregningspriserne faldt mere end forventet og det ikke havde noget at gøre med landmandens evner at gøre, gik vi faktisk ind og lavede de enkeltes budgetter om fra maj måned og frem efter, så de ikke skulle køre efter et budget, der var lavet ud fra helt andre forudsætninger. Man skal også kunne have ro i sindet," siger bankdirektøren.

I det tilfælde, hvor det ikke giver mening mere skal det naturligvis afvikles, men det er ikke en beslutning der bliver truffet over natten.

"Hvis det skal stoppe så er det en proces landmanden er med i og vi skal kunne se hinanden i øjnene efterfølgende," siger John Kristensen.

 

 

 

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle