Der burde gives dummebøde til kommuner med lige så sløv behandling som Aalborg

Har man nogensinde oplevet så uartig en myndighedsbehandling som den, Aalborg Kommune udsætter en producent af rullegræs for? Umiddelbart ligner en sagsbehandlingstid på fire-fem år lidt af en rekord. Det skriver LandbrugsAvisens chefredaktør Christian Friis Hansen i denne kommentar.

I LandbrugsAvisen 23. juli bragte vi en kronik, hvor to unge og håbefulde folketingskandidater for Venstre, Chris Preuss og Iben Krog, fremsatte det åbenbart kontroversielle forslag, at der skal sættes et loft over, hvor lang tid myndigheder må tage om at sagsbehandle eksempelvis ansøgninger fra landmænd, der vil i gang med klimavenlige projekter. Tager det mere end seks måneder at sagsbehandle, lød forslaget, skal landmanden automatisk have lov, og hvis der så efterfølgende viser sig at være noget i vejen med projektet, må det ordnes på myndighedernes regning, foreslog de to.

Idéen fik ikke vinger, idet de to magtpartier Socialdemokratiet og Venstre med det samme hældte forslaget ned ad brættet.

Og man begynder måske at forstå hvorfor: Et ægte og viljestærkt opgør med det endeløse myndighedsbureaukrati vil kræve noget nær en revolution og i hvert fald en grundlæggende forenkling af den regeljungle, som det danske samfund har udviklet sig til at have.

Godt nok handler hans sag ikke om et klimaprojekt, men Kim Larsen fra Aalborg læste forslaget i LandbrugsAvisen og skrev til undertegnede, at så skulle vi da lige se, hvad han i øjeblikket gennemgår med Aalborg Kommune. Og man må sige, at den behandling da vist slår alt, som du kan læse om på side 7 og 8.

Kim Larsen søgte i december 2021 om tilladelse til en markvandsboring og fik som svar, at kommunen vil kunne behandle hans sag i 2026. Svaret kom i sidste måned - i øvrigt efter flere rykkere fra Kim Larsens side. Altså tog det mere end et halvt år, før kommunen kunne fortælle, at den kan give svar om fire år.

Hvis ikke det var, fordi svaret er sendt til Kim Larsen på skrift, ville man tro, at det var løgn eller bare en ualmindeligt dårlig spøg. Magen til uartig og arrogant myndighedsbehandling skal man lede længe efter. At rådmanden for afdelingen, tidligere medlem af Folketinget Per Clausen, i øvrigt repræsenterer Enhedslisten, vidner kun om, at det parti åbenbart intet ansvar føler over for erhvervslivet. Direkte adspurgt af LandbrugsAvisen kan Per Clausen i et svar hidse sig op til at sige, at de kommer til at ’se på, om der ikke er et eller andet, vi kan gøre ved det’.

Uha, uha - nu skal han da passe på ikke at komme til at lyde, som om han rent faktisk vil gøre noget ved dette morads. Det lyder mest af alt som en forsikring om, at der intet kommer til at ske, og at han i øvrigt er bedøvende ligeglad.

Det burde han ikke være, men det virker, som om han og andre magtfuldkomne fuldtidsbureaukrater har glemt, at de rent faktisk er til for borgernes og virksomhedernes skyld - ikke omvendt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle