Der er prisfald på soja – udnyt det

Sojaprisen korrigerer, og det bør udnyttes, hvis man er uafdækket frem til efteråret.

Af Jakob F. Kjærsgaard, markedsanalytiker, VKST

En langvarig tørke i Argentina udløste markante prisstigninger på sojaskrå i februar. I marts har prisen været på retur, hvilket i skrivende stund har elimineret en trediedel af stigningen. Prisfaldet skyldes, at et meget overkøbt marked var klar til en korrektion, og at spredte byger i Argentina beroligede markedet. Regnen i Argentina kommer dog for sent til for alvor at kunne ændre på udbyttepotentialet, hvilket nok også snart går op for børsmarkedet. Derfor er der næppe ret meget mere nedadgående i vente i denne omgang - omend det kan blive påvirket af, om Kina vælger at pålægge importtold på US-soja som en reaktion på USAs importtold på udvalgte kinesiske varer.

Har man endnu ikke afdækket sojaforbruget frem til efteråret, og ønsker man at gøre det i forbindelse med den aktuelle korrektion, skal man være klar til handling i nær fremtid.

Der kan selvfølgelig komme nye og dybere korrektioner i de kommende måneder, men garantier gives ikke i den sammenhæng. Vi står over for den nordamerikanske vækstsæson. Kravet er igen en kæmpehøst, for at produktionen kan følge med forbrugsudviklingen, og derfor skal man gøre sig klart, at selv mindre vejrlig modgang i USA kan sende priserne opad.

Raps-markedet

Rapsprisen har ikke haft det let i flere uger. Der har været tilløb til en opadgående bevægelse, men hver gang er det blevet ved forsøget. Siden nytår har prisvariationen ligget inden for 10 kr. Prisen har været presset af et generelt tungt marked for vegetabilske olieafgrøder. Der ser dog ud til at være lagt en solid bund i markedet og dermed være sagt, at et brud på handelskanalen formentlig bliver i opadgående retning.

Og der er lys forude. Efterspørgslen på de vegetabilske olieafgrøder stiger, og råolien har nu igen arbejdet sig op i niveauet omkring 70 dollar, som markerer pristoppen fra slutningen af januar. Vi skal tilbage til december 2014 for at finde en højere pris på råolien. Prisstigningen skyldes bl.a. overraskende lagertræk.

Korn-markedet

Hvedeprisen har i ugevis ligget i et snævert prisinterval. Bunden ser solid ud – og skal handelskanalen brydes, er det også her mest sandsynligt, at det bliver i opadgående retning. På den korte bane er der en støttende hånd fra stigende russiske eksportpriser og en stor intern efterspørgsel. På den længere bane fra et majs-marked, hvor produktionen halter efter forbrugsudviklingen.

Vejrlige katastrofer kan stadigvæk sende kornpriserne mod himlen, men udebliver de, er stigningspotentialet for foderhvede i de kommende uger næppe mere end 10-12 kr.

Størst potentiale har foderbyggen, hvor forsyningssituationen er meget stram, og hvor det begynder at give panderynker, at den franske vårsædssåning halter bagefter grundet drilsk nedbør. Man frygter, at det allerede ligger til en sen høst, hvilket der dog reelt er at tage sorgerne på forskud. 2-3 ugers udskud såning har kun marginal indflydelse på høstdatoen, hvor mange andre forhold er langt vigtigere. En stigende foderbygpris kan også trække maltbygprisen ud af det nuværende dødvande.

Planteværn

Vækstsæsonen står for døren, og derfor er mange i færd med bestilling af planteværnsmidler. Skal man have de rigtige priser, kræver det en indsats – uanset hvem man er, og hvor mange år man har handlet i et givent firma. Tillid er godt, men kontrol er bedre. Sørg nu for at få priser fra mere end ét firma, og brug den nødvendige tid på at gøre dem sammenlignelige. Det er afgørende er nettoprisen og ikke en rabatsats, som jo grundlæggende er fuldstændig intetsigende, når man skal sammenligne mellem firmaer. Deres listepriserne er forskellige, og nogle firmaer tager rabatten af hele prisen og andre af prisen ekskl. pesticidafgift.

Vi har kendskab til enkelte færdigforhandlede planteværnskøb, her i blandt også meget store ordrer. Det gennemgående billede er, at der ikke har været prisstigninger på den samlede ordre i forhold til sidste år – og generelt gives der kredit til efter høst. Enkelte midler kan være steget, men andre er så faldet – og i sidste ende har det udlignet hinanden.

Så en ”nul-stigning” ser ud til at være succeskriteriet for jer, der sidste år fik de ”rigtige” priser, fordi man brugte den nødvendige tid på handlen. For jer, som ikke gjorde det, er der en reel mulighed for at få et billigere køb i år. Brug de sidste ”vinterdage” på den opgave.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle