"Der er vist lidt stædighed i mig"

Han startede med at levere mælk til Voldsby Andelsmejeri i mælkejunger. På onsdag slutter han som formand for det mejeriselskab, som med ham i spidsen har fået lagt store dele af det nordEuro pæiske mejeribrug ind under sig. Kun den sidste megafusion glippede for MD og Arla-manden Knud Erik Jensen.

Det bliver et helt andet liv, det her.

Og han kan køre rundt med god samvittighed.

For Knud Erik Jensen har nået så meget - og været tro mod sine mål. Stordriftsfordelene ved at få mejerierne til at vokse og vokse.

Vi sidder i bilen sammen med Arlas næsten forhenværende formand. Hans private landbrugsunivers fylder betragteligt, som vi kører rundt på barndommens, fortidens og nutidens marker ved landsbyerne omkring Grenå.

"Græsmarkerne trænger til vand. Vi skal nok tage første slæt 15. maj i stedet for 25. maj. Jeg kan ikke huske, at markerne har været så langt fremme før," siger han, mens han bekræfter, at den gule raps på den anden side af vejen også er usædvanligt langt fremme.

Vi er lidt med på det nye job. I tiden der kommer, skal han være den som ser efter, hvordan udviklingen i marken skrider frem, har han aftalt med sin ældste søn, Mogens, på deres fælles gård, Bakkegården I/S.

I den blå Ford Mondeo skjuler han ikke, at han glæder sig til sit nye liv.

"Jeg slipper for at sidde og læse på Arla-ting søndag aften," siger han helt afklaret med, at han som 64-årig nu slipper tøjlerne videre til næste generation i det store andelsmejeri, som er vokset og vokset i hans tid.

Den stolte mejerimand

I 1995 blev han formand for MD Foods. Mejeriselskabet, som meget målbevidst gik efter at samle hele den danske mælkeproduktion i en junge. Visionen blev han optaget af som ung mand i 70'erne, forklarer han.

Forinden var han kravlet op i andelssystemet. Var formand for Mejeriforeningen, indtil han tog det sidste trin op ad stigen fra brancheformand til MD Foods formand.

Her blev han synonymet på MD-bønderne, som kørte en hård krig mod Kløver-bønderne, inden de var slidt så meget op, at fusionen blev en realitet.

Fra Mondeoen ser vi på læhegnene, som der er blevet brugt en del tid på at bygge op på bedriften.

I det, som blev døbt "mælkekrigen" mellem MD og Kløver, valgte Knud Erik Jensen bevidst at gå forrest og stå fast uden at ligge i læ.

Jens Bigum skriver i sin nye erindringsbog, Mælkevejen, at Knud Erik Jensen fuldt ud støttede MD's hårde strategi mod Kløver-folkene og var parat til at tage kampen, selvom det kunne koste ham selv posten som formand for MD.

I 1999 skrev Politiken, at Knud Erik Jensen undervejs i den hårde konfrontation med Kløver-folkene sagde, at hvis de ikke snart makkede ret, så "konkurrerer vi dem ned."

"Helt så bombastisk sagde jeg det vist ikke," siger han mens vi kigger ud over den nye 110 meter lange stald, som er ved at blive bygget på Bakkegården.

"Tonen var skarp dengang, men samarbejder man ikke, så konkurrerer man. Kløver ville have mest muligt af markedet. Det ville vi sådan set også," siger han.

Forstår ikke kritikken

Vi ser ud over hvedemarkerne. Boniteten er meget blandet.

Men 10 ton hvede pr hektar på en god høst er ikke ukendt.

Vi passerer den fædrene ejendom. Det er ingen tilfædighed, at vi ikke kører i en firehjulstrækker.

"Det lader vi svineproducenterne om," siger han.

Hans måske kommende efterfølger som Arla-formand karakteriserer ham som en beskeden og privat mand.

"Han har arbejdet for den aktive landmand og fællesskabet i andelsselskabet. Alt andet er sekundært for Knud Erik," siger Mejeriforeningens formand Bent Juul Sørensen.

Jorden er gået videre i familien. Bygningerne er solgt fra. Egentlig var det planen, at han og hustruen, Merete, ville flytte ind på den en gang.

"Men vi fandt ud af, at vi var så glade for huset i Thorsø, så der blev vi," fortæller han.

Heller ikke i Arla er alt gået efter planen. Strukturudviklingen fulgte Knud Erik Jensens hoved.

Næsten da.

Campina-fusionen blev ikke til noget. Det vender vi tilbage til. Men det var heller ikke planen, at Arla skulle blive så udskældt, som den blev. Han lægger ikke skjul på, at han ikke forstår, hvorfor Arla har fået så megen kritik for at være den store dreng i klassen.

"Det er ulykkeligt, når medarbejdere ikke har lyst til at sige, at de arbejder for os," siger han og henviser til Hirtshals-sagen.

"Jeg har altid syntes, at vi driver et ordentligt selskab. Myndighederne kunne kun sætte en finger på os. Det var Metro-sagen. Det, syntes vi, var uretfærdigt. Men vi prøvede ikke sagen højere op, fordi det hele tiden blev udlagt som en ny sag med Arla. Den lille Metro-sag drejede sig om 100.000 kr. Hele vores forretning blev endevendt, uden at de fandt noget," siger han.

Stædig efter fusioner

Vi kigger ud over den nye stald.

Mere end 300 køer bliver der plads til. Det hele er hightech. Bare ledningerne til malkeanlægget vil få enhver it-supporter til at lyse op.

Det er en stærk kontrast til den gang, han selv startede med at levere mælk til Voldby Andelsmejeri i 1966 og klarede det meste med håndkraft på bedriften med 17 køer.

"Jeg startede sådan set med en trillebør," konstaterer han, mens vi kigger rundt på alle de nye båse og det nylagte betongulv.

Som ung landmænd så han op til den tidligere MD-formand, Kristian Jensen.

"Kristian Jensen var sådan en, som kunne få en hel sal til at følge med efter få kommentarer," siger han.

"Jeg har altid fulgt meget med i mit erhverv, og synes jeg har været en af dem, som ville have en udvikling. Jeg har altid sat mig mål i mit landbrug og også i mejeriet. Jeg lyttede som ung mand i 70'erne til, at man skulle samle kræfterne. Mange andre har ære i det. Men der er vist lidt stædighed i mig," siger han.

Han vil ikke udpege et særligt svendestykke som formand.

"De ting vi har gjort, har vi gjort i fællesskab. Vi fik fusionen med Kløver og Arla. England er en af de ting, vi har fået meget ris for. Men det er også en af de ting, som er lykkedes. Tholstrup havde vi jo nok aldrig forestillet os, at vi fik lov til at få. Det er væsentligt, at vi har fået forberedt os på, at restitutionerne blev afskaffet. Vi er gået fra at få halvanden mia. kr. i støtte til 200 mio. kr. Det er en stor opgave at drive forretning på andre betingelser," siger han.

"Mellemøstkrisen var træls. Det kunne vi ikke gøre noget ved. Og det er lidt ærgerligt, at vi ikke havde gjort et bedre forarbejde med Campina," siger han.

"Der viste sig forskelligheder. Fusioner er noget med, at begge parter kan se muligheder, og det har også noget med personer at gøre. Nu får Arla jo en ny formand," siger han.

Den sidste bemærkning blev afleveret med et stort smil.

For på onsdag skal Knud Erik Jensen hjem og være landmand igen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle