Der produceres stadig flere grøntsager i Danmark - især økologiske

Siden årtusindeskiftet er arealet, som bruges til dyrkning af grøntsager, vokset med ca. 30 pct. I alt 13.000 hektar blev brugt til grøntsagsdyrkning i 2018.

Målt i mængde er gulerødder og løg de mest producerede grøntsager i Danmark. I væksthuse er de vigtigste grøntsager agurker og tomater.

Omtrent en fjerdedel er økologisk.

Dette, og meget andet om dansk grøntsagsproduktion, kan du finde i analysen ”Flere danske grøntsager ”, som udkommer tirsdag.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Arealet med økologiske grøntsager er mere end fordoblet siden 2008, og i 2018 udgjorde de økologiske frilandsgrøntsager omtrent en fjerdedel af værdien af de dyrkede frilandsgrøntsager i Danmark.

”Det er en større andel end for de fleste landbrugsprodukter, for eksempel var den økologiske andel af mælken, målt på værdi, ca. 11-12 procent og for korn knap 5 procent", siger specialkonsulent Steffen Møllenberg på baggrund af analysen.

Kan mærke efterspørgsel

Hos den østjyske grøntssagsproducent Yding Grønt mærker man også generelt en øget efterspørgsel på grønt. Virksomheden fik i 2018 deres bedste resultat nogensinde og en del af det er takket være øget efterspørgsel på grøntsager.

"Grøntsager bliver generelt anpriset , der bliver talt om kødfrie dage og det er klart det påvirker også vores efterspørgsel positivt", sagde Søren Flink Madsen, der ejer Yding Grønt, til landbrugsavisen.dk tilbage i april måned.

Hos Axel Månsson, der er blandt landets absolut største producenter af grøntsager og har også i 2018 tilkøbt mere jord, der nu er under omlægning til økologisk drift.

"Afsætningen af grøntsager blev højere end forventet", lød det i årsrapporten der blev offentliggjort i marts.

Bredre sortiment og mere convenience

Den øgede produktion er dog ikke uden udfordringer, for samtidig skal der tages højde for stigende forbrugerkrav, lyder det.

"Forbrugernes efterspørger større og større mangfoldighed i udbuddet af grøntsager. Det vil vi gerne
imødekomme, selvom produktion og håndtering af et bredt sortiment af nicheprodukter er krævende. Vi ser
også på mulighederne for at øge udbuddet af convenience produkter, hvor virksomheden allerede leverer
skrællede, snittede, og ternede løg", lød det videre i årsrapporten.

I analysen ”Flere danske grøntsager” kan du også læse, at:

  • Produktionen af frilandsgrøntsager i Danmark er blevet koncentreret i færre, men større gartnerier. Mere end halvdelen af det danske areal med frilandsgrøntsager fandtes i 2018 på kun 25 bedrifter. Mere end halvdelen af arealerne med væksthusgrøntsager fandtes i de 10 største gartnerier.
  • Det gennemsnitlige driftsresultat og den gennemsnitlige afkastningsgrad for grøntsagsgartnerier har udviklet sig mere positivt end for bedrifter specialiseret i landbrugsafgrøder, såsom korn, raps og kartofler.
  • Den danske grøntsagsproduktion udgjorde med 0,3 mio. tons ud af 65 mio. tons en meget lille del af EU’s samlede produktion. I EU dyrkes især mange grøntsager i Spanien og Italien, hvoraf mere end en tredjedel er tomater.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle